Monday, June 22, 2009

Apa je..

salam, apa kbr?..perghh lama giloz aku x post any entry ek..xde idea apa yg patut aku tulis..nk kata bz xdelah bz sgt maybe aku lah ni byk abiskan masa kat FB aku kot..hehehe..sekali pandang blog ni mcm sepi je sbb xde apa2 yg baru..


apa yg aku nk update ek..this week aku nk gi trengganu, bwk parents aku jalan2 b4 dorang pg umrah dan berpuasa kat sana..parents aku balik maybe dalam 7 syawal so aku beraya lah sorang2 kat melaka ni..huhuhuhu..akak n abg aku masing2 raya kay umah mertua..tggl lah aku n isteri aku..nasib baik keluarga mentua aku baik2 belaka so xdele rasa sgt2 kan..kak era aku maybe beraya di jepun sbb ikut hubby dia..

ermmm..sian kucing aku raya sorang2...aik, naper aku citer pasal raya plak ni..hehehe..hah, esok citer robot (transformers) keluar so apa lagi jom le gi tgk ramai2..mesti best sequel kali ni..Revenge of the fallen..hahaha..aku plan nk tgk next week..hahaha..

ok guys..jumpa lain kali..daa..


Wednesday, June 10, 2009


Semoga cerita ini dapat kita ambil sebagai pengajaran. InsyaAllah.Buat
semua,pada yang dah berkahwin,baru nak kawin ataupun akan kawin nanti,kisah
nie biarlah tersemat didalam jiwa...

Kira-Kira 15 hari yang lalu, seorang hamba Allah (si A),telah pun kembali ke
rahmatullah secara mengejut (kerana sakit jantung).Allahyarham adalah
merupakan seorang yang amat dihormati dan disegani di kampung beliau. Semasa
jenazah Allahyarham diletakkan di ruang tamu rumahnya sementara menunggu
untuk diuruskan oleh saudara mara dan sahabat handai, isteri Allahyarham
tidak berhenti-henti meratapi jenazahnya sambil merungut-rungut.

Si penulis (penulis asal cerita ini) yang kebetulan anak saudara
Allahyarham, ada di sebelah balu Allahyarham pada ketika itu.Beliau merasa
amat hairan dengan sikap balu arwah itu. Si balu sepatutnya membaca
ayat-ayat suci al-Quran untuk dihadiahkan kepada arwah..Kira-kira 10 minit
kemudian, kakak ipar arwah (kakak balunya)pun sampai.

Beliau turut merasa hairan dengan sikap adiknya yang meratapi dan merungut
itu, lantas beliau melarang adiknya berbuat demikian sambil bertanya akan
sebabnya.

Penulis yang masih berada disitu merasa amat terkejut apabila mendengar
jawapan yang diberikan oleh balu Allahyarham itu.Antara jawapannya ialah:
Suaminya tidak membuat surat wasiat (yang sebenarnya ada).Tanah pusaka milik
suaminya tidak sempat ditukarkan ke nama beliau dan anak-anaknya.Suaminya
tidak sempat memindahkan saham syarikat suaminya bersama-sama adik-adiknya
kepada beliau (Allahyarham memegang saham sebanyak 50% dan 5 orang
adik-adiknya memegang 10% setiap seorang).

Untuk makluman, arwah adalah seorang yang agak berjaya dalam perniagaannya.
Syarikat yang diuruskan oleh arwah sangat maju dewasa ini.Di samping itu,
arwah memiliki kira-kira 12 ekar tanah dipinggir Putra Jaya dan kira-kira 50
ekar di sekitar kawasan Sepang/Dengkil.


Setelah seminggu arwah dikebumikan, peguam arwah memanggil waris-warisnya
untuk dibacakan surat wasiat arwah. Penulis juga turut dipanggil tanpa
mengetahui akan sebabnya. Allahyarham mempunyai 4 orang anak, yang sulong
masih lagi bersekolah di tingkatan 4 manakala yang bongsunya berusia 6
tahun.

Antara kandungan surat wasiat Allahyarham ialah: 30% syer perniagaannya
diserahkan kepada anak saudara perempuannya yang juga ahli perniagaan,dan
20% lagi diagihkan sama rata kepada anak-anaknya dengan anak saudara
perempuannya sebagai pemegang amanah.

Tanah pusakanya seluas 10 ekar di pinggir Putra Jaya dibahagikan sama rata
kepada anak-anak perempuannya (2 orang) dan 2 ekar untuk anak saudara
lelakinya yang juga pemegang amanah untuk anak-anak perempuannya.

Anak-anak lelakinya yang berumur 14 dan 10 tahun, diberikan tanah 15 ekar
seorang dengan saudara lelakinya sebagai pemegang amanah.Saham-sahamnya
diserahkan kepada anak-anaknya dan dibahagikan mengikut hukum syarak, dan
diuruskan oleh saudara perempuannya yang diberi 20%.

Wang tunainya di bank (persendirian diamanahkan kepada kakaknya untuk
menampung pembiayaan anak-anaknya jika isterinya tidak berkahwin lagi.

Jika isterinya berkahwin lagi, beliau meminta peguamnya meminta mahkamah
memberikan hak penjagaan anak-anaknya kepada kakaknya. Rumah dan tapak
rumahnya diwakafkan untuk anak-anak yatim Islam dan sebuah surau,dan
hendaklah diserahkan kepada Majlis Agama Islam. Harta-hartanya yang lain
iaitu 2 buah kereta diberikan kepada adik lelakinya yang ketiga dan kelima;
manakala baki tanah 20 ekar dibahagikan sama rata kepada adik-adik dan
kakaknya.

Setelah selesai wasiat tersebut dibaca, isterinya membantah keras kerana
tiada satu pun harta yang diserahkan kepadanya melainkan sebuah proton saga
yang tidak dimasukkan dalam wasiat tersebut (yang memang digunakan oleh
isterinya).

Belum sempat isterinya terus membantah, peguam Allahyarham membacakan satu
kenyataan mengenai isterinya yang terkandung dalam wasiat itu.


"Isteriku tidak akan kuberikan apa-apa kecuali pengampunan.Terlalu banyak
dosanya kepadaku. Maka pengampunan adalah hadiah yang paling berharga."

"Tidak pernah aku merasa masakannya sejak mula berkahwin walaupun pernah aku
suarakan. Tiada belas kasihan terhadap aku, baik semasa sakit apatah lagi
jika aku sihat."

"Herdik dan tengking kepada aku dan anak-anak adalah lumrah. Keluar rumah
tidak pernah meminta kebenaran daripada aku. Makan dan minum anak-anak
adalah tanggungjawab bibik (pembantu rumah).Kain bajuku tidak pernah
diuruskan, dan yang paling menyedihkan, tiada mahunya dia mendengar
pandangan dan nasihatku untuk kesejahteraan rumahtangga."


"Kebahagiaan aku selama ini hanya dengan amalanku,tugas
seharianku,anak-anakku dan adik-beradikku, terutama kakakku (yang sebagai
pengganti ibu)."

Selepas peguam Allahyarham membacakan kenyataan itu,barulah penulis faham
mengapa balu Allahyarham begitu meratap dan merungut semasa berada disisi
jenazahnya. Marilah kita renungi bersama.Semoga dengan apa yang terjadi di
atas,akan memberikan satu pengajaran yang berguna kepada kita sebagai umat
Islam

Tuesday, June 9, 2009

p/s: click kat gambar for better viewing..


(ni bkn durian blkng umah aku)

salam, apa kbr semua?..dh lama rasanya kau x meng'update' blog ni sbb aku agak bz n aku byk tgk kat FB aku je lah ni..nk jugak post entry2 kat blog ni tp mcm xde idea je..esok, anak2 buah aku blk kmpg so hiruk pikuk le gamaknya umah atok n nenek dia nnt..lah ni durian kat belakang umah aku ( ada dlm 5 pokok) dh mula gugur buahmya..mmg sedap n lazat isi dia..AAAA++++...aku mmg hantu durian dari dulu lagi klu makan tu mmg x hingat dunia..

weekend ni aku gi Bt Pahat ( Sabtu), KL (aHAD) atas jemputan org kawin..yg kat KL tu member aku masa kat Uitm..Nama dia Shah the Loudspeaker..klu ckp mesti nk kuat2 punya..ingat kitorang ni org cina ke..hehehe..klu ckp dekat2 pun mcm 100 meter jauhnya..

Kepada kengkawan aku, jengah le kat FB aku k..xpun add je aku..ada ke org nk add aku ni..ahaks..

Take care..Adios..

Thursday, June 4, 2009

Rindu le..




saja je letak gambar ni..coz aku rindu sama ini budak..:-)
ibu dia ckp time ni nk pg masqurade party katanya..
owh, lupa plak..my sis mentioned yg dia dah 4 bulan pregnant so, nnt aku ada anak buah lahir lat sana lah ek..hehehehe...

Adios..

Monday, June 1, 2009

salam, lama betul rasanya aku x update blog ni sbb aku agak bz lah ni pastu internet connection kat area merlimau plak ada problem..dh report kat TM n dorang confirmkan yg mmg ada interuption kat area umah aku..

last weekend, aku pg Homedex kat MITC Melaka..plan nk survey apa2 yg patut tp pada pendapat aku tidak ada apa yg menarik nk di survey kan..maybe alamat kedai blh kot nk amik tp dari segi price mmg mahal gile..xde apa yg nk di katakan "PROMOTION" to many term and conditions lah..aku tanya grill yg aku nk buat tu kat luar, sama spec, sama size..kat Homedex RM 17 psf..aku tanya kat luar area bukit baru RM 6.50 psf..kan jauh beza dia tu..kemudian aku survey TILED kat Homedex tu yg 4' x 4' harga dia RM 45.00 sekeping..kat merlimau aku tanya..same brand, sama size n same spec only RM 20.00 - RM 35.00..apa kejadahnya dorang ni mark-up gila babas...mmg kena survey byk tmpt..klu ngan org cina ni mmg kencing lebih dorang bukan tau halal haram pun janji ada untung...DAMN...

mggu ni wife aku gi kursus kat johor, hari khamis baru balik..last week pun sama..owh, lupa plak last week aku gi tonton Terminator..best gak lah citer ni..nk kata sgt2 best tu xlah..tp menghiburkan...

k guys..take care..Adios..

 

blogger templates | Make Money Online