Tuesday, May 19, 2009

Takde Idea..

hye..ngantuk gila aku pagi ni...tp xpe simptom ngantuk ni kejap je..apa nk tulis ek?..ermm, lupa plak sabtu ni 1st aniversary aku berkahwin..hehehe...kejap gila dunia ni rasanya..ada member suruh gi hoineymoon tp memandangkan out of budget so aku plan nk buat yg mana ada je..hehehe..xpelah as long my wife happy n aku pun happy...

k guys..take care..Adios..

Sunday, May 17, 2009


hye, happy weekend..alhamdulillah weekend ni aku x jd ke mana2..aku byk abis kan masa kat umah..cuma semalam, hari sabtu..aku sempat melarikan diri ke kedai landskap kat semabok..saja je aku survey pokok2 mana yang sesuai utk ditanamkan kat bakal umah aku nnt..

aku plan nk buat sendiri je landskap aku nnt..kat kedai tu pun ada jual rumput mcm kat pdg golf tu..price?..kira oklah..rumput ni di kira kak persegi..RM 8 - RM 12..buat slow2, insyaAllah berjaya..hehehe..tp nk maintain rumput ni kena betul2 patuh..xleh skip2..konsep yg aku plan pun aku xtau lagi tp byk dpt idea dari majalah n internet..

ermmm...tp yg paling best semalam...MANCHESTER UNITED CHAMPIONS OF PREMIER LEAGUE..hahahaha...kepada yg Man U haters tu harap bersabar k..sesungguhnya team korang tu mmg le x kuat..hehehe..glory..glory..glory..

k guys..happy boring monday k..

Adios..

Thursday, May 14, 2009

uik, dah lama rasanya aku x conteng2 kat blog ni..aku xtau nk tulis apa sebenarnya sbb xde apa yg menarik berlaku dlm mggu..kejap je dh hari jumaat..pagi td aku terbangun lewat ckit, pas solat subuh aku tertdo blk..hehehe..wife aku gi kursus kat shah alam tu yg terlewat ckit..sbb klu biasa aku dh kuar umah dlm kul 7.15 pagi tp pagi td dia xde tu yg walimatul urus ke 8.15 am tu..hehehe..ptg karang dia blk..muahmuahmuah..

mlm karang ada kenduri kat umah mak mertua aku, buat doa selamat ckit..dah lama umah x buat kenduru rasanya..yg last kenduri aku kawin tahun lepas..

hari rabu, tukang taksir umah (valuer) ada call aku yg dia nk buat taksiran nilai bakal umah aku tu then aku forward kan hal ni ke agen aku, mr ng..pihak bank yg suruh dorang gi value sbb tu salah satu syarat dia..

and yesterday they just completed their taksir job and mr ng told me that there is no problem maa..this is a usuall procedure that we should followed..but i'm worried to, if there is any problems kan..mana lah tahu..anyway, everything is still in process..what should i do now?..just sabar je lah..

this weekend, no where to go..just lepakking at rumah only..but i promise my wife to take her jalan-jalan and do some photo shooting around malacca..if there is no arah melintang i choose zoo melaka lah..to snap all the binatang's and of course the beautifullness of our nature..

ok guys..xde apa yg nk dicoretkan..so guys take care k..adios...

Sunday, May 10, 2009



dah lupa bila aku record video ni..lagu ni aku dh ubah lengok dia sbb nk bagi sut ngan suara aku yg mcm hon kapal..hehehe..anyway this song aku nyanyikan untuk wife aku..

KAU BEGITU SEMPURNA...

p/s: sediakan payung sebelum hujan, nescaya pas tgk video ni mesti hujan..hehehehe

Adios..


hye..23/5 ni genaplah aku setahun aku bergelar suami yg soleh.insyaAllah..Alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik even kadang2 tu ada 'ombak jahat' nya tu..hehehe..Alhamdulillah aku di kurniakan seorang isteri yg cantik, simple, bijak, mudah di bawa berbincang n yg paling penting menjalankan perintah Allah S.W.T dengan sempurnanya bagi aku...Alhamdulillah..

so, aku minta pendapat kengkawan semua...on 23/5 apa yg aku perlu buat? kena sama ngan masa bercinta dulu ke..bagi hadiah tu mesti..hadiah apa ek?...dah ada list hadiah apa yg aku nk bagi..tp nk minta pendapat korang gak..mana tau lagi besh ke kan..

k guys..Adios...

Thursday, May 7, 2009

Madu Tiga...



P. Ramlee

Madu Tiga

Senangnya dalam hati
Kalau beristeri dua
Terasa dunia ini
Ana yang punya

Kepada isteri tua
Ana sayang padanya
Kepada isteri muda
I say i love you

( korus )
Isteri tua merajuk
Balik kerumah isteri muda
Kalau dua-dua merajuk
Ana kahwin tiga

Mesti pandai pembohong
Mesti pandai temberang
Tetapi jangan sampai
Hai pecah tembelang

p/s : aku suka lagu ni beb..tp aku setia ngan isteri aku..i say i love u...walla...

hye..semalam aku cuti sbb nk uruskan hal rumah yg aku nk beli ni....pukul 11 pagi aku gi cimb bank sign loan letter offer & aggrement..jumpa ngan miss cassandra, sgt baik amoi ni n she explain and answer everything yg kitorang tanya dengan baik n jelas...aku n isteri aku dah plan apa yg nk ditanyakan ngan miss cassandra ni..n she perform very well...Thumbs Up...

dah lepas gi bank..aku gi legal firm plak..Chong Khon Hen & Harris kat area malim..mmg profesional..yg entertain aku n isteri Pn Zaini..legal advisor kot..dia advice aku n isteri from A - Z the procedure yg kitorang kena follow...and dia ada inform ada certain fees yg owner lama kena tanggung..sbb dia risau klu owner lama suruh new owner tanggung plak..one more thing dia akan uruskan segala pendaftaran dengan pejabat tanah, mahkamah, tnb, syarikat air, indah water dan bank...lawyer ni gak aka siasat samaada owner lama ni ada masalah ke x..mcm bankrap ke, hutang ngan bank lama etc..sbb klu dlm kes ni, pihak lawyer akan issue satu letter instruction kepada CIMB bank untuk setelkan hutang owner lama dulu...nk pakai duit mana?..loan aku RM 142,200 so dari total ni CIMB bank akan bayar hutang owner lama..and owner lama x kan dpt full amount lah...dia dpt balance je..kalau dia hutang ngan bank RM 140,000..dia dapatlah RM 2,200 je...hehehe...dlm kes ni aku x terlibat...ni antara CIMB n legal firm sahaja...semalam gak bayar deposit 10% daripada selling price umah tu...

bila aku blh msk umah ni?..jawapan dia lebih kurang 5 bulan lebih lagi..knp?..2 months untuk uruskan consent iaitu surat penukaran hak milik tanah and rumah..and 3 bulan untuk pihak bank n legal firm selesaikan apa yg aku ckp kan kat atas tadi..CIMB & legal firm x blh buat apa selagi surat tukar milik ni tu blm lepas lagi...xpelah, plan pun bkn nk msk cepat umah ni so blh le kumpul duit lagi..hahahaha...

bila start bayar loan umah? selepas segal urusan penukaran hak milik tanah ( consent letter) dan bila loan umah tu dh di transfer ke owner lama..so dijangka start bayar bln 11 atau 12...

so kesimpulan nya..lama lagi aku nk masuk umah ni...huhuhuhuhuhu....

Adios...

Tuesday, May 5, 2009

hye..esok aku cuti sbb nk setelkan pg sign offer letter ngan cimb bank n gi legal firm untuk S&P agreement plak..


x sabar rasanya nak ada rumah sendiri ni sbb plan nak buat mcm2 kan itu pun bergantung kepada rezeki aku n isteri..Alhamdulillah, legal utk loan percuma sbb loan above RM100K akan ditanggung oleh bank ( sebenarnya dorang dh msk kan sekali dlm interest tu) n aku kena tanggung kos utk S&P tu je..mula2 agen umah tu ada kenalkan aku n wife satu legal firm kat ayer keroh tp dia punya bagai nk rak punya mahal...pastu diskaun ckit plak tu..pastu aku ckp ngan agen aku nk legal firm yg lain..pastu dia introduce aku ngan satu legal firm kat area malim..fee dia jauh lagi rendah beb..siap dpt diskaun lagi..so aku decide terus deal ngan firn ni je..payment dia ikut stages...S&P kos dia RM3200.00 and after diskaun dapatlah RM2300.00..

pasni nk cari kontraktor nk buat grill plak..dah ada 2-3 list kontraktor grill ni...my wife cadangkan cari kontraktor grill yg boleh buat kabinet dapur sekali maybe blh lump sum je harga dia kan..xpelah aku cuba cari kontraktor camni...so far semua kontraktor ckp ok tp quality of works aku nk tgk gak kan..tp yg masalah nya umah aku ni ada byk tingkap beb..bernanah aku n wife aku..hahahaha..ada gak plan nk beli je besi grill ni sendiri pastu upah buat je..sbb mesti kontraktor tu dj markup ckit harga besi tu kan..so better aku cari sendiri besi ni..hehehe..budget untuk buat grill ni dh ada tp x taulah cukup ke tidak..hehehe...ni contoh design window grill yg aku nk buat :-



table top dapur plak..aku akan beli semua barang ni termasuklah pasir, batu bata, tiled etc..aku dh jumpa tiled kat melaka ni yg murah2 n jual borong..Alhamdulillah...nasib baik umah ni dah siap tiled klu x bernanah aku beb...kabinet dapur kitorang plan buat biasa2 je..xdelah nk pakai material yg mahal2 sgt as long tahan air n cantik sudah...ni plak contoh design yg aku rasa sesuai dgn luas dapur umah tu n jenis tingkap dia..:-


bab interior, aku n wife plan nk buat konsep modern contemporay...interior designer pun dah ada kontek untuk layout kan design umah ni...budget?...ala kadar je janji besh n x melemaskan..

lighting pun aku dah survey..budget dlm rm 600 semua area dlm umah aku dah terang..ni termasuk area living hall, dining, bilik tdo, bilik air, car porch...lampu cantik pakai kat area living hall n dining je..kat tmpt lain..pakai lampu kalimantang...hehehehe...kat area malin byk kedai lighting yg baik2..semua harga blh runding punya..

lanskap plak..xplan lagi..tahun yg akan datang plak plan...buat masa sekarang ni tanam je pokok2 yg senang hidup..senang jaga n tahan panas...tp yg penting mesti ada kolam ikan..dah survey harga kolam ikan ni dlm range rm 1000-1500..maybe blh cari yg lagi murah kot...

k guys..nnt bila dh selesai semua aku postkan actual budget umah ni kat blog ni..so nnt blh le kita share info k..yg penting kena bijak berbelanja ye anak2...;-)

Adios...





berbaloi aku stay up malam tadi smpi kul 5 pagi..at last Man U kalahkan Arsenal 3-1 terus masuk final Champions League..puas hati aku beb...malam ni Barcelona vs Chelsea..hope Chelsea kalah so nnt final xdelah boring sbb klu Man U vs Chelsea dah mcm EPL plak kan...

Apa-apa pun aku puas hati..so jumpa nnt kat Rome Italy k...Adios..

GLORY..GLORY..GLORY..

Friday, May 1, 2009

Alhamdulillah..mlm td call my sis kat US..Ikhwan just kena lelah n batuk2 ckit rupanya sbb perubahan cuaca kat sana..dpt gak ckp ngan ikhwan dia senyum2 n gelak..doktor bg obat utk recover sakit dia...syukur..lega hati aku..

Adios..

 

blogger templates | Make Money Online