Sunday, August 30, 2009

chicken little..aku pun tak tahu kenapa aku tonton cerita kartun ni
mungkin ada unsur yang harmoni didalam cerita ini
ayam jantan, ayam betina masing-masing bekerjasama
tetapi manusia sesama bangsa dan agama pun tak tahu hendak bersatu

aku pening dan semakin jelik dengan segelintir tingkah laku manusia
yang penting hanya kuasa dan darjat
tak kiralah mereka itu beserban, berdahi hitam, yang kaki botol
semuanya sama..

1 Malaysia dilaungkan, pelbagai promosi dan penerangan dilakukan
tetapi adakah kita sebagai rakyat faham dan sedar tentang cerita tersebut
tak payah hendak di ajar oleh kerajaan sebab rakyat Malaysia dah bijak pandai
tapi sebenarnya ada segelintir manusia yang senantiasa mencari keburukan
demi menidakkan keharmonian negara...

siapakah mereka? adakah aku? atau anda...

terasa bosan yang amat sangat..
tak tahu nak buat apa
bila bangun pagi, celik mata terus nampak cahaya
pergi dapur lihat baju perlu disidai
aku lihat matahari diluar tidak kelihatan
yang ada hanya awan hitam yang menanti hujan

aku tahu matahari akan muncul
aku sabar menanti ketibaanya
ya, syukur..sang matahari muncul dengan sinarannya..
aku mula sidai satu persatu baju aku...

terasa bosan lagi, aku mula memetik gitar
menyayikan lagu apa saja yang aku tau..
dari lagu melayu hinggalah lagu mat saleh..
aku rasa lega seketika..

ermmm..terasa bosan lagi...

Monday, June 22, 2009

Apa je..

salam, apa kbr?..perghh lama giloz aku x post any entry ek..xde idea apa yg patut aku tulis..nk kata bz xdelah bz sgt maybe aku lah ni byk abiskan masa kat FB aku kot..hehehe..sekali pandang blog ni mcm sepi je sbb xde apa2 yg baru..


apa yg aku nk update ek..this week aku nk gi trengganu, bwk parents aku jalan2 b4 dorang pg umrah dan berpuasa kat sana..parents aku balik maybe dalam 7 syawal so aku beraya lah sorang2 kat melaka ni..huhuhuhu..akak n abg aku masing2 raya kay umah mertua..tggl lah aku n isteri aku..nasib baik keluarga mentua aku baik2 belaka so xdele rasa sgt2 kan..kak era aku maybe beraya di jepun sbb ikut hubby dia..

ermmm..sian kucing aku raya sorang2...aik, naper aku citer pasal raya plak ni..hehehe..hah, esok citer robot (transformers) keluar so apa lagi jom le gi tgk ramai2..mesti best sequel kali ni..Revenge of the fallen..hahaha..aku plan nk tgk next week..hahaha..

ok guys..jumpa lain kali..daa..


Wednesday, June 10, 2009


Semoga cerita ini dapat kita ambil sebagai pengajaran. InsyaAllah.Buat
semua,pada yang dah berkahwin,baru nak kawin ataupun akan kawin nanti,kisah
nie biarlah tersemat didalam jiwa...

Kira-Kira 15 hari yang lalu, seorang hamba Allah (si A),telah pun kembali ke
rahmatullah secara mengejut (kerana sakit jantung).Allahyarham adalah
merupakan seorang yang amat dihormati dan disegani di kampung beliau. Semasa
jenazah Allahyarham diletakkan di ruang tamu rumahnya sementara menunggu
untuk diuruskan oleh saudara mara dan sahabat handai, isteri Allahyarham
tidak berhenti-henti meratapi jenazahnya sambil merungut-rungut.

Si penulis (penulis asal cerita ini) yang kebetulan anak saudara
Allahyarham, ada di sebelah balu Allahyarham pada ketika itu.Beliau merasa
amat hairan dengan sikap balu arwah itu. Si balu sepatutnya membaca
ayat-ayat suci al-Quran untuk dihadiahkan kepada arwah..Kira-kira 10 minit
kemudian, kakak ipar arwah (kakak balunya)pun sampai.

Beliau turut merasa hairan dengan sikap adiknya yang meratapi dan merungut
itu, lantas beliau melarang adiknya berbuat demikian sambil bertanya akan
sebabnya.

Penulis yang masih berada disitu merasa amat terkejut apabila mendengar
jawapan yang diberikan oleh balu Allahyarham itu.Antara jawapannya ialah:
Suaminya tidak membuat surat wasiat (yang sebenarnya ada).Tanah pusaka milik
suaminya tidak sempat ditukarkan ke nama beliau dan anak-anaknya.Suaminya
tidak sempat memindahkan saham syarikat suaminya bersama-sama adik-adiknya
kepada beliau (Allahyarham memegang saham sebanyak 50% dan 5 orang
adik-adiknya memegang 10% setiap seorang).

Untuk makluman, arwah adalah seorang yang agak berjaya dalam perniagaannya.
Syarikat yang diuruskan oleh arwah sangat maju dewasa ini.Di samping itu,
arwah memiliki kira-kira 12 ekar tanah dipinggir Putra Jaya dan kira-kira 50
ekar di sekitar kawasan Sepang/Dengkil.


Setelah seminggu arwah dikebumikan, peguam arwah memanggil waris-warisnya
untuk dibacakan surat wasiat arwah. Penulis juga turut dipanggil tanpa
mengetahui akan sebabnya. Allahyarham mempunyai 4 orang anak, yang sulong
masih lagi bersekolah di tingkatan 4 manakala yang bongsunya berusia 6
tahun.

Antara kandungan surat wasiat Allahyarham ialah: 30% syer perniagaannya
diserahkan kepada anak saudara perempuannya yang juga ahli perniagaan,dan
20% lagi diagihkan sama rata kepada anak-anaknya dengan anak saudara
perempuannya sebagai pemegang amanah.

Tanah pusakanya seluas 10 ekar di pinggir Putra Jaya dibahagikan sama rata
kepada anak-anak perempuannya (2 orang) dan 2 ekar untuk anak saudara
lelakinya yang juga pemegang amanah untuk anak-anak perempuannya.

Anak-anak lelakinya yang berumur 14 dan 10 tahun, diberikan tanah 15 ekar
seorang dengan saudara lelakinya sebagai pemegang amanah.Saham-sahamnya
diserahkan kepada anak-anaknya dan dibahagikan mengikut hukum syarak, dan
diuruskan oleh saudara perempuannya yang diberi 20%.

Wang tunainya di bank (persendirian diamanahkan kepada kakaknya untuk
menampung pembiayaan anak-anaknya jika isterinya tidak berkahwin lagi.

Jika isterinya berkahwin lagi, beliau meminta peguamnya meminta mahkamah
memberikan hak penjagaan anak-anaknya kepada kakaknya. Rumah dan tapak
rumahnya diwakafkan untuk anak-anak yatim Islam dan sebuah surau,dan
hendaklah diserahkan kepada Majlis Agama Islam. Harta-hartanya yang lain
iaitu 2 buah kereta diberikan kepada adik lelakinya yang ketiga dan kelima;
manakala baki tanah 20 ekar dibahagikan sama rata kepada adik-adik dan
kakaknya.

Setelah selesai wasiat tersebut dibaca, isterinya membantah keras kerana
tiada satu pun harta yang diserahkan kepadanya melainkan sebuah proton saga
yang tidak dimasukkan dalam wasiat tersebut (yang memang digunakan oleh
isterinya).

Belum sempat isterinya terus membantah, peguam Allahyarham membacakan satu
kenyataan mengenai isterinya yang terkandung dalam wasiat itu.


"Isteriku tidak akan kuberikan apa-apa kecuali pengampunan.Terlalu banyak
dosanya kepadaku. Maka pengampunan adalah hadiah yang paling berharga."

"Tidak pernah aku merasa masakannya sejak mula berkahwin walaupun pernah aku
suarakan. Tiada belas kasihan terhadap aku, baik semasa sakit apatah lagi
jika aku sihat."

"Herdik dan tengking kepada aku dan anak-anak adalah lumrah. Keluar rumah
tidak pernah meminta kebenaran daripada aku. Makan dan minum anak-anak
adalah tanggungjawab bibik (pembantu rumah).Kain bajuku tidak pernah
diuruskan, dan yang paling menyedihkan, tiada mahunya dia mendengar
pandangan dan nasihatku untuk kesejahteraan rumahtangga."


"Kebahagiaan aku selama ini hanya dengan amalanku,tugas
seharianku,anak-anakku dan adik-beradikku, terutama kakakku (yang sebagai
pengganti ibu)."

Selepas peguam Allahyarham membacakan kenyataan itu,barulah penulis faham
mengapa balu Allahyarham begitu meratap dan merungut semasa berada disisi
jenazahnya. Marilah kita renungi bersama.Semoga dengan apa yang terjadi di
atas,akan memberikan satu pengajaran yang berguna kepada kita sebagai umat
Islam

Tuesday, June 9, 2009

p/s: click kat gambar for better viewing..


(ni bkn durian blkng umah aku)

salam, apa kbr semua?..dh lama rasanya kau x meng'update' blog ni sbb aku agak bz n aku byk tgk kat FB aku je lah ni..nk jugak post entry2 kat blog ni tp mcm xde idea je..esok, anak2 buah aku blk kmpg so hiruk pikuk le gamaknya umah atok n nenek dia nnt..lah ni durian kat belakang umah aku ( ada dlm 5 pokok) dh mula gugur buahmya..mmg sedap n lazat isi dia..AAAA++++...aku mmg hantu durian dari dulu lagi klu makan tu mmg x hingat dunia..

weekend ni aku gi Bt Pahat ( Sabtu), KL (aHAD) atas jemputan org kawin..yg kat KL tu member aku masa kat Uitm..Nama dia Shah the Loudspeaker..klu ckp mesti nk kuat2 punya..ingat kitorang ni org cina ke..hehehe..klu ckp dekat2 pun mcm 100 meter jauhnya..

Kepada kengkawan aku, jengah le kat FB aku k..xpun add je aku..ada ke org nk add aku ni..ahaks..

Take care..Adios..

Thursday, June 4, 2009

Rindu le..




saja je letak gambar ni..coz aku rindu sama ini budak..:-)
ibu dia ckp time ni nk pg masqurade party katanya..
owh, lupa plak..my sis mentioned yg dia dah 4 bulan pregnant so, nnt aku ada anak buah lahir lat sana lah ek..hehehehe...

Adios..

Monday, June 1, 2009

salam, lama betul rasanya aku x update blog ni sbb aku agak bz lah ni pastu internet connection kat area merlimau plak ada problem..dh report kat TM n dorang confirmkan yg mmg ada interuption kat area umah aku..

last weekend, aku pg Homedex kat MITC Melaka..plan nk survey apa2 yg patut tp pada pendapat aku tidak ada apa yg menarik nk di survey kan..maybe alamat kedai blh kot nk amik tp dari segi price mmg mahal gile..xde apa yg nk di katakan "PROMOTION" to many term and conditions lah..aku tanya grill yg aku nk buat tu kat luar, sama spec, sama size..kat Homedex RM 17 psf..aku tanya kat luar area bukit baru RM 6.50 psf..kan jauh beza dia tu..kemudian aku survey TILED kat Homedex tu yg 4' x 4' harga dia RM 45.00 sekeping..kat merlimau aku tanya..same brand, sama size n same spec only RM 20.00 - RM 35.00..apa kejadahnya dorang ni mark-up gila babas...mmg kena survey byk tmpt..klu ngan org cina ni mmg kencing lebih dorang bukan tau halal haram pun janji ada untung...DAMN...

mggu ni wife aku gi kursus kat johor, hari khamis baru balik..last week pun sama..owh, lupa plak last week aku gi tonton Terminator..best gak lah citer ni..nk kata sgt2 best tu xlah..tp menghiburkan...

k guys..take care..Adios..

Tuesday, May 19, 2009

Takde Idea..

hye..ngantuk gila aku pagi ni...tp xpe simptom ngantuk ni kejap je..apa nk tulis ek?..ermm, lupa plak sabtu ni 1st aniversary aku berkahwin..hehehe...kejap gila dunia ni rasanya..ada member suruh gi hoineymoon tp memandangkan out of budget so aku plan nk buat yg mana ada je..hehehe..xpelah as long my wife happy n aku pun happy...

k guys..take care..Adios..

Sunday, May 17, 2009


hye, happy weekend..alhamdulillah weekend ni aku x jd ke mana2..aku byk abis kan masa kat umah..cuma semalam, hari sabtu..aku sempat melarikan diri ke kedai landskap kat semabok..saja je aku survey pokok2 mana yang sesuai utk ditanamkan kat bakal umah aku nnt..

aku plan nk buat sendiri je landskap aku nnt..kat kedai tu pun ada jual rumput mcm kat pdg golf tu..price?..kira oklah..rumput ni di kira kak persegi..RM 8 - RM 12..buat slow2, insyaAllah berjaya..hehehe..tp nk maintain rumput ni kena betul2 patuh..xleh skip2..konsep yg aku plan pun aku xtau lagi tp byk dpt idea dari majalah n internet..

ermmm...tp yg paling best semalam...MANCHESTER UNITED CHAMPIONS OF PREMIER LEAGUE..hahahaha...kepada yg Man U haters tu harap bersabar k..sesungguhnya team korang tu mmg le x kuat..hehehe..glory..glory..glory..

k guys..happy boring monday k..

Adios..

Thursday, May 14, 2009

uik, dah lama rasanya aku x conteng2 kat blog ni..aku xtau nk tulis apa sebenarnya sbb xde apa yg menarik berlaku dlm mggu..kejap je dh hari jumaat..pagi td aku terbangun lewat ckit, pas solat subuh aku tertdo blk..hehehe..wife aku gi kursus kat shah alam tu yg terlewat ckit..sbb klu biasa aku dh kuar umah dlm kul 7.15 pagi tp pagi td dia xde tu yg walimatul urus ke 8.15 am tu..hehehe..ptg karang dia blk..muahmuahmuah..

mlm karang ada kenduri kat umah mak mertua aku, buat doa selamat ckit..dah lama umah x buat kenduru rasanya..yg last kenduri aku kawin tahun lepas..

hari rabu, tukang taksir umah (valuer) ada call aku yg dia nk buat taksiran nilai bakal umah aku tu then aku forward kan hal ni ke agen aku, mr ng..pihak bank yg suruh dorang gi value sbb tu salah satu syarat dia..

and yesterday they just completed their taksir job and mr ng told me that there is no problem maa..this is a usuall procedure that we should followed..but i'm worried to, if there is any problems kan..mana lah tahu..anyway, everything is still in process..what should i do now?..just sabar je lah..

this weekend, no where to go..just lepakking at rumah only..but i promise my wife to take her jalan-jalan and do some photo shooting around malacca..if there is no arah melintang i choose zoo melaka lah..to snap all the binatang's and of course the beautifullness of our nature..

ok guys..xde apa yg nk dicoretkan..so guys take care k..adios...

Sunday, May 10, 2009

video

dah lupa bila aku record video ni..lagu ni aku dh ubah lengok dia sbb nk bagi sut ngan suara aku yg mcm hon kapal..hehehe..anyway this song aku nyanyikan untuk wife aku..

KAU BEGITU SEMPURNA...

p/s: sediakan payung sebelum hujan, nescaya pas tgk video ni mesti hujan..hehehehe

Adios..


hye..23/5 ni genaplah aku setahun aku bergelar suami yg soleh.insyaAllah..Alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik even kadang2 tu ada 'ombak jahat' nya tu..hehehe..Alhamdulillah aku di kurniakan seorang isteri yg cantik, simple, bijak, mudah di bawa berbincang n yg paling penting menjalankan perintah Allah S.W.T dengan sempurnanya bagi aku...Alhamdulillah..

so, aku minta pendapat kengkawan semua...on 23/5 apa yg aku perlu buat? kena sama ngan masa bercinta dulu ke..bagi hadiah tu mesti..hadiah apa ek?...dah ada list hadiah apa yg aku nk bagi..tp nk minta pendapat korang gak..mana tau lagi besh ke kan..

k guys..Adios...

Thursday, May 7, 2009

Madu Tiga...



P. Ramlee

Madu Tiga

Senangnya dalam hati
Kalau beristeri dua
Terasa dunia ini
Ana yang punya

Kepada isteri tua
Ana sayang padanya
Kepada isteri muda
I say i love you

( korus )
Isteri tua merajuk
Balik kerumah isteri muda
Kalau dua-dua merajuk
Ana kahwin tiga

Mesti pandai pembohong
Mesti pandai temberang
Tetapi jangan sampai
Hai pecah tembelang

p/s : aku suka lagu ni beb..tp aku setia ngan isteri aku..i say i love u...walla...

hye..semalam aku cuti sbb nk uruskan hal rumah yg aku nk beli ni....pukul 11 pagi aku gi cimb bank sign loan letter offer & aggrement..jumpa ngan miss cassandra, sgt baik amoi ni n she explain and answer everything yg kitorang tanya dengan baik n jelas...aku n isteri aku dah plan apa yg nk ditanyakan ngan miss cassandra ni..n she perform very well...Thumbs Up...

dah lepas gi bank..aku gi legal firm plak..Chong Khon Hen & Harris kat area malim..mmg profesional..yg entertain aku n isteri Pn Zaini..legal advisor kot..dia advice aku n isteri from A - Z the procedure yg kitorang kena follow...and dia ada inform ada certain fees yg owner lama kena tanggung..sbb dia risau klu owner lama suruh new owner tanggung plak..one more thing dia akan uruskan segala pendaftaran dengan pejabat tanah, mahkamah, tnb, syarikat air, indah water dan bank...lawyer ni gak aka siasat samaada owner lama ni ada masalah ke x..mcm bankrap ke, hutang ngan bank lama etc..sbb klu dlm kes ni, pihak lawyer akan issue satu letter instruction kepada CIMB bank untuk setelkan hutang owner lama dulu...nk pakai duit mana?..loan aku RM 142,200 so dari total ni CIMB bank akan bayar hutang owner lama..and owner lama x kan dpt full amount lah...dia dpt balance je..kalau dia hutang ngan bank RM 140,000..dia dapatlah RM 2,200 je...hehehe...dlm kes ni aku x terlibat...ni antara CIMB n legal firm sahaja...semalam gak bayar deposit 10% daripada selling price umah tu...

bila aku blh msk umah ni?..jawapan dia lebih kurang 5 bulan lebih lagi..knp?..2 months untuk uruskan consent iaitu surat penukaran hak milik tanah and rumah..and 3 bulan untuk pihak bank n legal firm selesaikan apa yg aku ckp kan kat atas tadi..CIMB & legal firm x blh buat apa selagi surat tukar milik ni tu blm lepas lagi...xpelah, plan pun bkn nk msk cepat umah ni so blh le kumpul duit lagi..hahahaha...

bila start bayar loan umah? selepas segal urusan penukaran hak milik tanah ( consent letter) dan bila loan umah tu dh di transfer ke owner lama..so dijangka start bayar bln 11 atau 12...

so kesimpulan nya..lama lagi aku nk masuk umah ni...huhuhuhuhuhu....

Adios...

Tuesday, May 5, 2009

hye..esok aku cuti sbb nk setelkan pg sign offer letter ngan cimb bank n gi legal firm untuk S&P agreement plak..


x sabar rasanya nak ada rumah sendiri ni sbb plan nak buat mcm2 kan itu pun bergantung kepada rezeki aku n isteri..Alhamdulillah, legal utk loan percuma sbb loan above RM100K akan ditanggung oleh bank ( sebenarnya dorang dh msk kan sekali dlm interest tu) n aku kena tanggung kos utk S&P tu je..mula2 agen umah tu ada kenalkan aku n wife satu legal firm kat ayer keroh tp dia punya bagai nk rak punya mahal...pastu diskaun ckit plak tu..pastu aku ckp ngan agen aku nk legal firm yg lain..pastu dia introduce aku ngan satu legal firm kat area malim..fee dia jauh lagi rendah beb..siap dpt diskaun lagi..so aku decide terus deal ngan firn ni je..payment dia ikut stages...S&P kos dia RM3200.00 and after diskaun dapatlah RM2300.00..

pasni nk cari kontraktor nk buat grill plak..dah ada 2-3 list kontraktor grill ni...my wife cadangkan cari kontraktor grill yg boleh buat kabinet dapur sekali maybe blh lump sum je harga dia kan..xpelah aku cuba cari kontraktor camni...so far semua kontraktor ckp ok tp quality of works aku nk tgk gak kan..tp yg masalah nya umah aku ni ada byk tingkap beb..bernanah aku n wife aku..hahahaha..ada gak plan nk beli je besi grill ni sendiri pastu upah buat je..sbb mesti kontraktor tu dj markup ckit harga besi tu kan..so better aku cari sendiri besi ni..hehehe..budget untuk buat grill ni dh ada tp x taulah cukup ke tidak..hehehe...ni contoh design window grill yg aku nk buat :-



table top dapur plak..aku akan beli semua barang ni termasuklah pasir, batu bata, tiled etc..aku dh jumpa tiled kat melaka ni yg murah2 n jual borong..Alhamdulillah...nasib baik umah ni dah siap tiled klu x bernanah aku beb...kabinet dapur kitorang plan buat biasa2 je..xdelah nk pakai material yg mahal2 sgt as long tahan air n cantik sudah...ni plak contoh design yg aku rasa sesuai dgn luas dapur umah tu n jenis tingkap dia..:-


bab interior, aku n wife plan nk buat konsep modern contemporay...interior designer pun dah ada kontek untuk layout kan design umah ni...budget?...ala kadar je janji besh n x melemaskan..

lighting pun aku dah survey..budget dlm rm 600 semua area dlm umah aku dah terang..ni termasuk area living hall, dining, bilik tdo, bilik air, car porch...lampu cantik pakai kat area living hall n dining je..kat tmpt lain..pakai lampu kalimantang...hehehehe...kat area malin byk kedai lighting yg baik2..semua harga blh runding punya..

lanskap plak..xplan lagi..tahun yg akan datang plak plan...buat masa sekarang ni tanam je pokok2 yg senang hidup..senang jaga n tahan panas...tp yg penting mesti ada kolam ikan..dah survey harga kolam ikan ni dlm range rm 1000-1500..maybe blh cari yg lagi murah kot...

k guys..nnt bila dh selesai semua aku postkan actual budget umah ni kat blog ni..so nnt blh le kita share info k..yg penting kena bijak berbelanja ye anak2...;-)

Adios...





berbaloi aku stay up malam tadi smpi kul 5 pagi..at last Man U kalahkan Arsenal 3-1 terus masuk final Champions League..puas hati aku beb...malam ni Barcelona vs Chelsea..hope Chelsea kalah so nnt final xdelah boring sbb klu Man U vs Chelsea dah mcm EPL plak kan...

Apa-apa pun aku puas hati..so jumpa nnt kat Rome Italy k...Adios..

GLORY..GLORY..GLORY..

Friday, May 1, 2009

Alhamdulillah..mlm td call my sis kat US..Ikhwan just kena lelah n batuk2 ckit rupanya sbb perubahan cuaca kat sana..dpt gak ckp ngan ikhwan dia senyum2 n gelak..doktor bg obat utk recover sakit dia...syukur..lega hati aku..

Adios..

Thursday, April 30, 2009

Ikhwan...

ikhwan with his new brothers at NY..

hye, chatting with my sis at US just now..'Ikhwan batuk tak baik2 dari last week'...tersentak aku dgr news ni...Ya Allah, aku mohon pada Mu, Kau jauhkanlah keluarga kakak aku di sana dari malapetaka yang kami tak ingini...Amin..

my sis akan bwk medical check up friday morning...aku tgh risau gile ni..nak suruh je dorang balik a.s.a.p..

my sis pesan jgn ckp ngan atok n nenek sbb takut dorang risau..

Ya Allah, Kau lindungi keluarga kakak aku...

p/s : aku rasa korang tau kan knp aku risau sgt kan?...'Selsema ****'...Jauhkan lah...

Wednesday, April 29, 2009

B'day wish list aku even b'day aku lambat lagi..

1. Semoga aku, isteri, parents, mertua n semua yang rapat dengan aku di panjangkan umur, murah rezeki n di mantapkan iman dalam diri ini.

2. Moga jodoh aku n isteri kekal hingga akhir hayat..amin..

3. Ada baby@anak untuk kebahagiaan aku n isteri n berjanji akan jaga bebaik ini budak kecik..hehehe..

4. Beli umah sendiri..Alhamdulillah..dah setel..

5. Buat umrah ngan isteri...klu ada rezeki kerjakan ibadah haji..

6. punyer 1 big bike..yamaha R1..meleleh beb..huhuhu...

7. dapat LCD tv bila masuk umah baru nnt..dgr citer mcm ada org nk sponsor..Alhamdulillah..

8. dapat belikan diamond ring atau gelang for my wife..tggu habib jewel sales le ye sayang...

9. dapat beli BMW M5...sebelum 40 tahun..hehehe..boleh ke tidak ni...Amin..

10. aku dapat jaga parents. mertua sebaik yang mungkin..InsyaAllah..

Adios..

Monday, April 27, 2009

Approved..

bru dpt call from miss cassandra, cimb bank...my housing loan just approved..Alhamdulillah..

Sunday, April 26, 2009

ini gambar aku kasi angkat dari internet..so xde view2 yg menarik..

salam. apa kabar semua? hope kengkawan semua sihat je k..ok, hari aku nk citer xtvt aku last weekend...hari sabtu plan nk pg jogging ngan wife aku kat area teluk mas tp x tercapai sbb aku ngantuk gila, mlm jumaat tu aku balik umah dlm kul 2.30 pagi lepak ngan team blogger BPN kat area melaka..byk info yg aku dapat dari blogger2 ni..ada dari kalangan blogger ni adalah yg bergelar Prof, Prof Madya n Dr...ada salah seorang yg aku kenal masa di Uni dulu...anyway kitorang ada mission utk diselesaikan..

Sabtu tengahari aku ngan wife gi dataran pahlawan untuk tgk Ekspo Rumah...blh tahanlah developer yg involved..semua type umah ada..aku n isteri aku saja je survey umah kat area melaka ni..semua ok n cantik2 tp aku n wife dah pun booking one signle storey semi-d kat area Sempang, Merlimau..Taman Seri Sempang...lah ni tgh tggu approval bank loan..so far alhamdulillah xde masalah..n officer bank pun ada telefon yg loan aku tu dh smpi ke HQ kl...

aku ada tanya dia, kebarangakalian loan aku tu approve atau x..officer tu ckp kemungkinan besar approve sbb Branch Melaka dah approve n dah recommend loan aku tu..Alhamdulillah..aku pilih CIMB bank sbb rate dia lagi rendah compare bank2 yg lain..interest rate pun rendah antara bank2 yg lain..

Harga umah ni RM 15x,xxx..puas hati lah..sbb ada tanah luas depan, tepi n belakang,4 bilik tdo, 2 bilik air..parking keter besar..dah siap tiled satu umah..lupa plak, aku belu umah ni pakai ejen..so dia dah mark-up le sikit kan..xpelah, market value umah tu area RM 165k - RM 170k...land area umah ni 38 x 80, built in area 28 x 60..

xpelah, sbb kitorang puas hati ngan umah ni..dkt ngan umah parents n umah mak mertua..my parents agak sedih lah sbb aku n wife plan nk beli umah..ye lah, sbb umah aku tu pun siapa yg nk duduk lagi..sedih gak n keberatan gak lah masa nk mintak permission tu..yelah aku ni anak bongsu maybe sbb tu parents aku mcm ada sedih ckit..Alhamdulillah, adik beradik aku smua sokong aku n faham apa yg aku nk..thanks...

so pasni, plan lain akan menyusul..nk buat grill, kabinet dapur, lampu, etc...$$$$$$$$$$$$$...huhuhuhuhu...

k guys, take care..adios..

Thursday, April 23, 2009


sumber: Berita Harian

Suami isteri maut dirempuh kereta, van

KUCHING: Sepasang suami isteri warga emas maut selepas motosikal yang dinaiki merempuh belakang sebuah kereta sebelum isteri digilis sebuah van di Kilometer 7, Jalan Dato' Mohd Musa, Kota Samarahan, dekat sini, pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu, kedua-dua mangsa, Hashim@Kassim Seman, 68, dan isterinya, Eijot Mat, 64, berasal dari Kampung Pinang, Kota Samarahan, maut akibat parah di kepala dan badan.

Ketua Polis Daerah Samarahan, Deputi Superintendan Abang Abdillah Abang Majid, berkata mangsa dipercayai gagal memberhentikan motosikal menyebabkan Hashim merempuh kereta berkenaan sebelum Eijot tercampak ke tengah jalan.

"Pada masa sama sebuah van dari arah belakang menggilis Eijot yang tercampak kira-kira dua meter dengan Hashim terperosok di belakang Perodua Kancil berkenaan," katanya di sini hari ini.

Difahamkan, mangsa baru sahaja selesai menjalani pemeriksaan kesihatan di Pusat Kesihatan Kota Samarahan dan dalam perjalanan pulang ke rumah mereka.

P/S: Sedih bila terbaca kisah yg sgt menyayat hati ni..Takziah kepada keluarga Arwah..saya doakan Roh Arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman serta di kasihi Allah S.W.T..Amin...

kepada kengkawan yg terbaca entry ni, sedekah kan lah Al-Fatihah...

Tuesday, April 21, 2009

Happy..


aku hepi..tu je yg aku boleh ckp...knp ek?..entahle aku pun x tau..tp aku hepi lah..:-)

Adios..

Monday, April 20, 2009

she's crying and really sad today..Ya Tuhanku Kau tabahkan lah hati kami dan Kau kuatkan lah Iman kami dari dugaan yg Engkau duga kepada kami..Amin..

Friday, April 17, 2009

help me...
sepam dua dulu...
menara tamingsari..
the transporter..
south-north-west-east
water sparkling...
bunga apa ni ek?
where should i go?

p/s: to view a clear pic, just click the 'gambar' k..adios..

Tuesday, April 14, 2009

one happy family..
Mom and daughter..
Where is my mom?
Wanna hold ur hand..
Layang-layang Man
Old Folks with seluar pendek..

p/s: click gmbr di atas utk gmbr yg jelas..

Monday, April 13, 2009


salam..aku harapkan semua yg dirancang n diusahakan aku dan isteri akan di makbul Allah S.W.T..AMIN...

nnt aku akan cerita hal ni selanjutnya ok...

take care..Adios..

Wednesday, April 8, 2009

Bola..

bagus..mlm td liverpool kalah ngan chelsea..3-1..tu le belagak sgt kan dh tersembam..hehehehe..lagi satu game Barca belasah Bayern 4-0..power btl Barca ni...

tp aku salute lah ngan supporters kat sana even kalah teruk pun xdelah smpi nk bakar2 kereta polis, tumbuk+terajang player mcm kat Malaysia ni...cth yg dekat..Kelantan vs N9..abis semua dibakar n dipecahkannya...emo gle tgk bola..sori to say lah..org kelantan mmg lorat ckit klu kat uni tu puak dia klu blh nk bikin satu union lah..dia punya kaum je yg ramai kat cafe..klu kat kl tu cuba korang gi area CM mesti korang jumpa mamat punk POSER dari kelantan...

plan nk beli umah le...tp kat mana ek..nk survey dulu le kat area melaka ni...umah yg comel pun jd le as long selesa kan...ada kat area duyong, umah tu cantik n berpatutan so ingat jap lagi nk gi melawat jap lah umah tu...

k guys..take care..Adios..


Tuesday, April 7, 2009

quick..

hye, dah lama x post kat sini..agak bz n xde idea nk tulis apa..ermm...last weekend aku gi kl ngan my wife n mak aku..akak aku baru pindah kat area serdang..alhamdulillah, rumah nya cantik n sesuai ngan dia.. dah siap reno n deco..akak aku pilih englsh style utk umah dia..full of pink n roses..pagi sabtu aku gi rawang gi umah akak aku gak..plan nk melepak kat area kl tp ujan le...satuday yg membosankan..

ahad aku gi Ikea..beli barang ckit untuk umah aku n umah mak mertua aku..bg touch up ckit umah ni..lama gak lepak kat ikea smpi kaki mak aku naik longuh le..xpe tu 1st time dia gi ikea, sakit ckit xpe...hehehehe..

semalam pilihanraya kat tiga kawasan..semoga berjaya kepada yg menang n tunaikan janji yg di taburkan k..tahniah...

malam td man u seri 2-2 ngan porto kat old trafford, confirm Man u kena kejer kuat kat porto nnt klu nk terus ke semi final..arghhh...

lagi satu jumaat lepas, buat pertama kalinya aku nmpk babi hutan kat belakang umah aku..so dh cukup korum nk buat zoo mini nnt..ular sawa besar peha dah ada, burung2 yg cantik pun dh ada, kijang pun dah ada, babi hutan dah ada, ular senduk pun ada, biawak besar buaya pun ada..apa lg ek..hehehehe...besar gila babi hutan tu..patut le pokok kayu ubi yg abah aku tanam habis di songketnya..babi betul lah babi hutan tu..hehehehe...

plan nk tgk Jgn tegur esok ngan wife aku tp wife aku xnak sbb dia takut n x suka tgk citer David Teo..dia suka suhaimi baba, kabir bhatia ngan Yasmin ahmad je...xpelah aku tgk sorang je..aku xkisah..hahahahaha...

k guys...take care..Adios..

Wednesday, April 1, 2009



esok, Malaysia akan ada seorang Perdana Menteri yg baru..apa2 pun aku nk ucapkan jutaan terima kasih kepada Pak Lah atas segala sumbangan dan pengorbanannya utk negara kita..walaupun di hina, di cerca dan di fitnah beliau sentiasa tersenyum..RESPECT for U Pak Lah..Thanks again..

apa itu culture shock? bagus atau tidak term ni? sapa yg akan digelar culture sock? aku ni culture shock ke atau org lain yg culture shock? hebat sgt ke culture shock ni? positive atau negative? tempias nya pada siapa je? rural atau urban? atas alasan trend atau keperluan? mengikut org atau kemahuan kita? terlalu byk persoalan yg boleh kita ckp ttg culture shock ni...

aku xde niat nk sakitkan hati sape2 tp hal ni berlaku dlm masyarakat kita lah ni...Adios..Peace..

td aku gi mkn kat..ada drama plak kat kedai tu..ada awek tgh menangis duk btl2 depan meja aku sambil kengkawan dia tgh cuba cool kan dia..aku terdengar awek yg nangis tu ckp :-

awek nangis : korang tau tak, dia nk aku, aku dh bagi kat dia..tp sejak mlm tu aku cuba call dia dh xangkat2 phone..pagi td pun sama..

kengkawan: sabar le..

awek nangis: klu aku mengandung camner...huhuhu..

aku yg dgr pun rasa mcm malu beb..dh le pakai tudung..adoi..adoi..apa citer ni..nak mkn mee goreng yg lazat pun mcm dh malas je..yg paling aku x tahan, tgh nangis2 tu sempat keluar kan rokok winston tu pastu sembur ngan muka yg selamba..dasat2..aku dh nk gelak je..

apa le nk jd ngan bebudak ni..dh jd mcm 'touch n go' plak..tu le pemurah sgt...kpd kengkawan yg lain..nnt klu dh ada anak pempuan tu didik le bebaik ye..sama le kat aku..betul ke anak pempuan lagi ssh nk jaga compare anak lelaki?..aku rasa betul kot...hehehe

apa2 pun guys..take care..renung2kan lah betapa mudahnya masalah ni berlaku ek..

Adios..

p/s: teringat citer Ali Setan ngan skrip sheila majid..."Tipah tertipu bah"desyummm...hahahaha..


Monday, March 30, 2009

buzzz...

apa yg aku nk tuliskan pun aku x tau lah..xde idea nk conteng2 kat blog ni hah..life aku ok, semua ok so far xde apa yg x ok lah..harap semuanya ok..amin..

korang mesti tgk AF7 kan..aku bknnya minat pun tgk AF ni tp aku ada kenal sorang aweks yg masuk AF ni..Rini..yup aku kenal dia tp dia kenal aku ke x...hehehe..pada yg penah jd fasilitator MHS mungkin kenal ngan aweks ni..penah kena marah ngan fasi pempuan tau si Rini ni..nmpk sombong tp minah ni baik sebenarnya..bkn nak bagi UP ke apa tp tu realiti dia..one of best studemt kat fakulti dia dulu..dia ada degree aku rasa buat kat shah alam..k lah rini all the best k even ko dh terkeluar dari AF tu..

weekend ni aku gi kl coz akak aku nk pindah plak..penat2..nasib baik le umah bawah..klu umah atas bengkok pinggang aku wei..

aku bosan wei...sbb xde apa aku nk conteng2 ni....k gusy..take care..menuju puncak...

Thursday, March 26, 2009

Minggu ni..

salam, apa kabar semua?cepat ja dah ari jumaat, esok dh sabtu..ermmm aku rasa dunia ni mcm dh cepat meninggalkan kita lah..tup tap tup tap dh bulan April 2009..byk benda yg aku kena capai dgn usaha aku sendiri..biarlah benda yg aku nk capai tu jd rahsia kau je k..yg penting salah satu wish list aku utk 2009 dh termakbul..DSLR camera..

esok aku akan shoot tema nature plak..aim aku sawah padi kat sg rambai, serangga kat belakang umah aku ataupun aku ajak le wife aku gi zoo melaka..aku akan cuba shoot gmbr yg terbaik esok..x sangka photographing ni mmg buat kita lebih passion sbb kita kena byk bersabar utk dpt shoot gmbr yg baik n cantik..lagi satu aku dpt rasakan aku rapat dgn dunia@sekeliling aku ni..mmg best..pada saper yg nk cuba tu better korang cuba mmg xkan regret nya...

semalam, lanskap politik negara punyai berita terbaru iaitu UMNO telah dipimpin oleh pimpinan yg baru..aku malas nk sentuh ni tp apa yg aku harapkan pada parti ni kuatkan saf dari akar umbi hingga pucuk pimpinan, kembalikan kepercayaan rakyat kepada UMNO, hapuskan segala yg mungkar di dalam parti dengan lebih telus dan serius, dekatilah rakyat jelata, jgn terlalu bongkak dan akhir sekali berjuanglah demi bangsa, agama dan negara kita dari 'perosak bangsa' yg datangnya dari bangsa kita sendiri...

nest week, wife aku tukar opis..dari tingkat empat ke tingkat bawah..dia pindag ke lembaga peperiksaan plak..so ari ni my wife buat makan2 kat opis dia..semua foods wife aku yg buat kecuali kuih muih..makin pandai wife aku ni masak..hehehehe..cayok2..

esok, wife aku ada pekse M-Test..good luck for her..x sempat nk study pun..tawakaliyah je lah katanya..InsyaAllah..

k kengkawan take care..sebelum tu..aku tujukan lagu kat bawah ni untuk korang semua...hehehehe..



APA YANG PENTING..KERJASAMA..

Tuesday, March 24, 2009






ni hanya bbrp gmbr yg sempat aku convert kan dari RAW file ke Jpeg..ni gmbr original xde edit2 kat kedai gambar @ photoshop..masih byk benda yg kena aku kena belajar...apa2 pun aku puas hati ngan job aku yg ke pertama ni hah..praktis..praktis...

yg lain akan menyusul kemudian sbb laptop gue dh tua...

Sunday, March 22, 2009

last weekend adalkah weekend yg best bg aku n ada gak yg xbest gak..yg bestnya, hari sabtu aku dh terbeli kamera DSLR Sony a200 yg aku nakkan b4 this..Alhamdulillah..Tuhan izinkan aku memiliki kamera ni..Amin..yg bestnya lagi, isteri aku masak daging masak jawa..perghhh..sedap beb..1st time dia buat since aku kawin..kantoi lah plak..hehehehe...daging masak jawa ni, aku pun xtau nk ckp camner tp mmg best lah..kat kmpg wife aku ni, umah aku je yg pandai masak daging ni..sll daging masak jawa ni time raya je byk...yg bestnya lagi, semalam hari ahad, aku gi dataran pahlawan n area sewaktunya dgnnya nk coba guna kamera ni..konklusinya..masih kena byk belajar aku ni..ada gmbr yg aku ckp mmg cantik gila..ada yg 50-50 gak..

yg xbestnya plak MAN U kalah lagi...uwarghhhh...2-0 ngan Fulham..dulu MAN U belasah Fulham 4-0 time F.A Cup..siap ngan 2 red cards lagi..adui2..mlm td Liverpool lah plak..5-0 plak tu..adui2..

apa2 pun perjalanan hidup aku last weekeng mmg best di samping wife aku yg tercinta..hehehehe..

p/s: nnt aku postkan gmbr yg aku shoot tu k...

Adios..

Wednesday, March 18, 2009

Sony, Nikon, Sony, Nikon..

aku dh byk baca review kat internet review both DSLR ni..dua2 Highly Recomended tp Nikon ada advantage lebih sikit..in terms of the image quality nikon menang tp Sony pun tersgt ok gak..so sekarang ni aku kena pilih yg mana satu sesuai utk aku..Sony or Nikon...klu aku nk sambau Sony, duit kumpul dah ada..tp klu nk sambau Nikon kena tggu lagi le, kena ngumpul lagi..uwarghhhh..

aku sudah jatuh cinta..

Tuesday, March 17, 2009

Syukur..

Ali Rustan dilarang bertanding

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, dilarang bertanding atau dipilih untuk jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti minggu depan.

Perkara itu diputuskan Lembaga Disiplin Umno pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Umno di Menara Dato Onn di sini, sebentar tadi.

KAMI TAK MAHU PEMIMPIN SEPERTI NI..TOLONG LETAK JAWATAN KETUA MENTERI..MEMALUKAN..

sumber : berita harian

ali rustam semakin kepanasan sekarang ni..aku sbg anak melaka pun bersetuju kalau Lembaga Disiplin Umno kenakan hukuman yg berat kepada org2 mcm dia ni..walaupun keputusan belum di buat..bg aku ali rustam ni bkn pemimipin yg kita cari..dia xde langsung sikap seorg pemimpin yg bijak dan pintar ttp sebagai seorg pemerintah mungkin ada..pemerintah yg kurang bijak kot..

tp aku pelik pagi tadi bila kau terbaca malaysiakini yg ada menyebut lebut 100 penyokong ali rustam ni menyokong penuh kepimpinan ali rustam..ada lagi yg menyokong ek?..klu nk sokong pun tgk lah tempat kan..jgn lah jd si tukang bodek, tukang kipas...sebenarnya segelintir pemuda umno ni xde 'tut'..klu yg berani bersuara akan kena cantas x pun hilang kawan..amalan YES BOS tu sgt2 tinggi dalam umno ni..klu pendapat ahli biasa dorang x pandanglah...patutlah pengundi muda swicth ke PR last GE..

apa2 pun : AKU SOKONG KLU ALI RUSTAM DI GANTUNG KEAHLIAN..KENA PECAT LAGI BEST..PEACE..

Saturday, March 14, 2009

menyirap satu badan weiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....malas nk tulis byk2..buat hati panas je..xpe2...

GLORY..GLORY..GLORY..

syukur, alhamdulillah...my wife izinkan aku beli ini kamera..hahahahaha..aku suka, aku suka..thanks my darling...

next week gak aku kasi beli ini kamera...InsyaAllah...;-)

Friday, March 13, 2009


salam, hari khutbah solat jumaat berceritakan tajuk " Memelihara dan melindungi Kaum Wanita"..khutbah yg sgt menarik..mula2 cam ngnatuk gak tp bila tau tajuk khutbah camni nk lah aku dgr..

yup, kita perlu hormati dan lindungi wanita. x kiralah wanita tu bkn dari kalangan keluarga kita, bukan seagama dgn kita dan dari bangsa yg lain..pada aku wanita ni mcm satu rahmat dari Tuhan untuk hambanya..tanpa wanita tiadalah lahirnya penyambung zuriat kita, tiadalah tempat untuk kita curahkan segala susah senang kita n mungkin tempat untuk anak2 bermanja mahupun si suami...aku sedih bila terdengar wanita di kasari, dirogol, dipukul..knp hal ni blh terjadi?..mungkin bukan manusia yg sanggup buat benda kejam ni..

aku mengaku aku pernah menyakiti seorang wanita, buat dia menangis, buat dia risau n etc..ttp kini wanita inilah yg paling aku sayangi, hargai sekarang iaitu isteri aku...aku pernah berpisah dgn dia hampir setahun kerana kesalahan aku...aku xmalu nk mengaku ttg kesalahan aku. kerana aku bersyukuru aku byk belajar dari kesilapan aku waktu dulu...aku x sanggup lagi tgk isteri aku menangis lagi sbb aku..klu blh aku mahu dia tersenyum sepanjang masa walaupun hidup berumahtangga ni penuh dgn ups and down..

aku akan kasihi, sayangi isteri aku smpi aku mati..aku akan memelihara dan menghormati isteri aku sepanjang waktu..dia adalah pendorong aku dan pencetus semangat aku...love u so much..

p/s: sori le klu ayat2 kat entry keterjiwangan pulak...hehehehe

Tuesday, March 10, 2009

PPSMI..


kali ni aku nak luahkan pendapat aku ttg apa yg kecoh di perkatakan demi kepentingan anak bangsa aku sendiri.selama ini aku melihat terlalu byk propaganda untuk menjatuhkan apa yg di cadangkan atau apa yg telah dilaksanakan untuk kebaikan rakyat di robek atau di tidakkan dengan perilaku2 manusia yg tidak bersikap pandang ke hadapan demi kebaikan anak bangsa kita tidak kiralah melayu, cina, india dan bangsa2 yg lain..


Ya, kali ni aku nk beri pendapat ttg isu Pengajaran Dan Pembelajaran Sains Dan Matematik (PPSMI) yg kerajaan telah laksanakan selama 6 tahun. Terlalu byk desakan agar kaedah ini di mansuhkan atau di hapuskan terus atas alasan :-

a) Bahasa Melayu akan pupus atau akan kurang digunakan.
b) Generasi pada masa akan dtg akan lupa atau hilang jatidiri mereka.
c) Bangsa lain boleh berjaya dengan bahasa ibunda mereka.
d) Menagongkan bahasa penjajah.
e) Akan berlaku diskriminasi terhadap golongan yg sukar memperolehi kemudahan PPSMI ini.
f) Guru2 tidak bersedia untuk mengajar dlm BI
h) Akan kayakan kroni kerajaan- pendapat ni aku dapat dari blog penyokong PR.
i) Akan wujud penggunaan bahasa rojak dalam harian hidup generasi akan dtg.

apa yg aku lihat, alasan di atas tidak langsung utk membantu meningkatkan atau mencari jalan keluar bagi masalah ini. yg hanya golongan2 ini tahu mansuh, hapus dan merosakkan. Aku amat kecewa jika perkara yg dilakukan untuk kebaikan anak2 kita nnt di politikkan dan di rosakkan oleh golongan yg jumud. Dunia semakin mencabar dan keperluan penguasaan untuk berbahasa Inggeris adalah amat di perlukan. Aku juga kecewa, sabtu lepas ada golongan yg begitu taksub untuk memansuhkan PPSMI ini berarak tp yg paling aku x gemar bila ada kain rentang tertulis "Mahasiswa Menentang PPSMI"..korang ni golongan mahasiswa dari IPT mana atau korang saja membusukkan golongan Mahasiswa?

terus terang aku ckp yg aku amat kesal dgn apa yg berlaku..hanya Matematik dan Sains di dalam BI..subjek2 lain masih lagi didalam bahasa ibunda kita..Bahasa Melayu masih terpelihara dgn baik jika kita tau asal usul n kekuatan jatidiri kita..dalam keluarga aku ada 3 org cikgu yg mengajar Sains dan Matematik..Mereka berpendapat kaedah ini sgt baik untuk pembangunan anak bangsa kita..mmg ssh semasa diawal pengajaran ttp dgn latihan yg cukup n cara pembelajaran yg baik impian ni akan terealisasi dgn jayanya..

tp knp masih ada golongan yg masih beranggapan PPSMI itu menghancurkan n merosakkan?..yg pasti ada salah seorang pemimpin gerakan GMP tu pun menghantar anak dia ke salah sebuah Muzik Universiti di USA..cuba tanya anak dia..adakah dia lupa akan bahasa ibundanya?adakaha dia sudah lupa bertutur dalam bahasa melayu?..tepuk dada tanya selera..

golongan2 politik yg terlibat sama pun hanya utk kepentingan politik masing2..mereka lihat demonstrasi adalah platform yg terbaik utk mengangkat martabat bangsa..bagi aku mereka ni bagaikan PEROSAK BANGSA yg inginkan bangsa kita masih di takuk lama..tidak mahu berhadapan dgn cabaran, mahu di suap dengan bantuan kerajaan..

jika benar GMP ini ditubuhkan untuk mendesak kerajaan menghapuskan@memansuhkan penggunaan BI semasa anak2 kita meningkat dewasa, apa kata GMP juga mendesak IPT2 yg medium pembelajaran mereka didalam BI memansuhkan kaedah mereka..klu nk desak mansuhkan, baik mansuhkan semua terus..jgn ada tolak ansur satu pun..ni knp anak2 kita yg inginkan pembaharuan dlm konteks pembelajaran mereka di ganggu..untuk kebaikan siapa? untuk anak2 korang juga..

UPSR baru2 ini..pelajar dari Kelantan dan Terangganu mencatatkan keputusan yg cemerlang didalam keputusan peperiksaan mereka. Di mana relevannya, golongan yg menentang ini berbicara kononnya anak2 diluar bandar gagal dlm peperiksaan mereka dan satu lagi..kertas peperiksaan disediakan dengan DWI BAHASA iaitu bahasa Melayu dan BI..bknnnya 100% BI..benda mudah pun masih blm dpt berfikir sebaiknya..

kepada Kementerian Pelajaran Malaysia, PPSMI ini perlu di teruskan dengan jayanya ttp mungkin dengan ada perubahan dari segi penyediaan, penyampaian dan kaedah bg memantapkan anak2 kita untuk menguasai BI ini dgn baik..kepada golongan jumud ni, teruskan usaha anda untuk menjahanamkan bangsa kita sendiri..aku akan cari kamu jika kesusahan berlaku dlm negara kita kelak..ini JANJI aku..

ustaz hadi awang ( ulamak ke mamat ni) menggelar golongan yg menyokong PPSMI ini adalah golongan 'CELAKA'..jika ada ulamak yg lagi hebat dari hadi awang ni yg menyokong PPSMI pun adalah celaka kot, golongan ibubapa yg menyokong pun celaka kot..apa2 pun hadi awang ko mmg x pandai berbahasa Inggeris n hanya tahu menghukum org lain je..hadi awang belajar tinggi di timur tgh menggunakan bahasa arab selama beberapa tahun, balik Malaysia masih fasih berbahasa Melayu siap keluarkan fatwa haram dia lagi..

p/s: ini adalah pendapat peribadi aku dlm isu PPSMI ini..aku x copy n paste dari blog yg lain k..

ADIOS...

Monday, March 9, 2009


sabtu lepas aku keluar ke Mahkota Parade n Dataran Pahlawan sorang2..ramai betul manusia kat bandar melaka ni ek..aku keluar pun dah nk klu 3 ptg sbb b4 tu aku gi umah kawan kawin kat area melaka ni..my wife x ikut sekali gi MP sbb dia pening n selsema..

jalan nk ke MP lah ni dah makin susah n bloeh mendatangkan marah..arghhh..brp kali aku kena turn balik nk ke MP..sbb MBMB yg bijaksan dah buat jalan tu jadi one way yg sgt2 menyusahakan..aku ingat b4 tu nk gi Aloha Club sbb ada gig kat situ..byk gak band2 yg boleh dikatakan gempak performe..so aku stop kat Aloha jad n aku tgk crowd mcm x happening je..so aky pun blah dari situ n langit pun makin gelap..aku terus gi MP...

mcm biasa port aku klu ke MP xlain xbukan mesti aku lepat kat MPH bookstore..lepak baca majalah free..hehehe..awek yg kojer kat ctu pun aku kenal aku..pastu dh boring aku baca megazine tu aku round2 le kat MP n Dataran Pahlawan...tgk perihal manusia kat melaka..mcm perangai aku tgk..best je aku tgk budak2 sekarang..mcm xde masalah je ek..time aku dulu penuh ngan pancaroba..sng ke keluar gi lepak2..time aku dulu mmg kena bantai wei..hehehe..klu kuar pun kena balik b4 kul 5 ptg..

back to the topic..aku sbnrnya ad tujuan nk gi jalan2 ni..coz nk survey brg ckit..aku cari jam SWATCH, SONY PSP atau camera DSLR..kat melaka ni xde kedai jam yg jual jam swatch kot..maybe aku kena ke kl klu nk le jam ni..pk punya pk aku malas lah nk beli jam sbb jam aku eolk lagi..

so aku merayau lagi, masuk kedai game n tanya psala PSP..aku ingat nk angkat ini PSP sbb kadang2 tu boring gak duk umah kan..tp bila di pk2 kan balik aku ni bknnnya kaki game atau hantu game..so aku postponed le niat aku ni..

last mission aku cari camera DSLR..semua kedai aku masuk..at last aku jumpa kamera DSLR yg kira terbaik untuk beginner mcm aku ni..aku masuk kedai kamera FOTOKEM..yes aku dah jumpa DSLR yg aku nakkan..Sony Alpha 200..superb image, superb function etc..yes, benda ni yg aku nk beli..so maybe dlm time terdekat ni camera ni akan jd milik aku..hehehehe..aku suka gila...wife aku je tak tau lagi ni...mintak2 le dia ok..kuikukuikui..

apa2 pun, weekend lepas ialah weekend yg membosankan...huhuhuhu

Adios..

Thursday, March 5, 2009


Malaysia, Singapore atau Thailand?..yg mana satu mesti aku pilih..sekarang ni aku sdh jatuh cinta dengan nya..mungkin jodoh kita akan sampai juga tp bila..Malaysia, Singapore atau Thailand?..

Di Malaysia semua urusan nya mudah..xperlu byk karenah..tp terlalu sukar utk aku dptkan Mu..knp?mungkin hantaran mu terlalu mahal..aku sering lihat melihat Mu di sini..Hati aku dh mula jatuh hati dengan kecantikan mu, kehebatan mu melalui semua ranjau yg mungkin kita akan lalui bersama...

Di Singapura urusan nya mudah ttp yuran nya terlalu mahal..setiap tahun aku terpaksa ke sana untuk urusan pengesahan..oh tidak..

Di Thailand, urusannya mudah dan yuranya pun tidak lah semahal mana..hanya perlukan dokumentasi yg cukup utk aku bersama terus dgn kamu...

Aku akan ke Thailand...

Kepada isteri aku yg tersayang, tidak ada niat untuk melukakan hati mu ttp ianya dh tertulis yg si dia akan menemani hubungan saya dan ayang..kita akan tunggangi si "DIA' bersama kita..oh my SUPERBIKE...u'll be mine..

Skype..


hye, mlm tadi aku dpt sembang ngan akak aku kat US sana through SKYPE technology..canggih gila software ni dpt buat vidoe call n voice call F.O.C..semalam saja je test meng'download' software ni dari internet pastu install le dlm laptop yg dah separuh abad tu..dh setel semua aku add email add abg ipar aku n aku tgk kat situ dia online so aku coba lah call dia, sekali dia angkat plak..terkejut cimpanzi gak aku..al maklumlah buta IT..masa start sembang tu, video call dia tgh download, dh abis download..aku nmpk le muka anak buah aku kat sana depan laptop..semua sihat je kat sana tp ada winter ckit..

aku terus kejut mak abah aku n mak abah aku suka bangat dapat tgk cucu dia kat sana..tp cucu dia xnmpk nenek ngan atok dia kat mesia sbb web cam xde le..hehehe..so kena le beli ptg ni gak..

kpd sapa2 yg ada skype tu invite le aku ye..ni email add aku..mohdhusry@gmail.com..
mmg best bangat...

Adios..

Wednesday, March 4, 2009


Empat penjenayah dikehendaki ditembak mati

KUALA KRAI: Empat penjenayah yang dikehendaki ditembak mati dalam insiden tembak-menembak dengan polis di persimpangan Jalan Kuala Krai-Gua Musang, di sini pada jam 7.15 pagi ini.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi, berkata polis mendapat maklumat mengenai kedudukan penjenayah itu pada jam 6 pagi, sebelum mengekori kereta mereka.

"Apabila disedari mereka diekori, penjenayah melepaskan beberapa das tembakan," katanya.

Beliau berkata, polis membalas tembakan penjenayah itu dan berjaya menumpaskan empat lelaki terbabit.

Penjenayah itu dikehendaki polis Kelantan kerana dipercayai terbabit dalam beberapa kes jenayah harta benda dan kekerasan.

Kesemua mayat penjenayah itu sudah dihantar ke Hospital Kuala Krai untuk bedah siasat. - Bernama

nota kaki:

dulu 6 kena tembak kat Kedah, hari ni 4 kena tembak kat Kelantan..aku xtau le klu hal ni di politik gak kan oleh segenlintir pihak politik yg memutarbelitkan kes-kes berat mcm ni..

abah aku seorang Polis n aku tau abah kerja mcm mana..dorang xkan tembak org senang2 klu xde bukti yg cukup, xde pemantauan yg sempurna..abah aku terlibat kes P.Kalimuthu dahulu...brp lama polis kena spy kat area situ..ada yg jadi posmen, ada yg jd tukang angkut sampah..etc..

apa2 pun ada gak polis yg ada buat kesalahan kan..tp tanpa Polis negara kita x aman rasanya..nk jalan kemana2 pun rasa xselamat..stop blaming police if we don't know what they do n how their run their duty..

Adios..

Tuesday, March 3, 2009


hye, hari ni aku blh lah di lebelkan mcm sign kat atas ni hah..buat mcm bz2 tp xdelah bz sgt pun..pagi tadi je ada bz ckit..hehehehehe..mesti korang penah mcm ni kan?..jgn le kelentong beb..hehehehe...tp klu dh xde kojer ni mmg mati kutu xtau nk buat apa, nk surf internet boring, so buat lag apa2 yg patut..joging setempat ke..gi department lain ke..gi tandas byk kali..hehehe..ni bkn contoh yg baik ye..

baru dpt email dri akak aku kat US semalam..dia n keluarga sihat tp kulit ada kering ckit sbb cuaca kat sana sojuk..dia dh masuk umah sewa..terus beli LCD tv..cettt...dia ckp semalam dia habis shopping about USD300++ je including itu LCD tv n others pekakasan umah yg lain...gila murah kat sana ek..lupa plak dia beli barang ni kat 2nd hand shop tp Tripple A quality...

k guys, take care..Adios..

p/s: semalam baru aku dpt tau wujud lagi negeri Pasir Dua Butir kat Malaysia ni..mcm cerita
P Ramlee daaa..

Sunday, March 1, 2009

The rules:
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

1. What is your name: Husry

2. Four letter word: Huhu

3. A boy's name: Hazri-kawan aku time kat u dulu-

4. A girl's name: Helmiah-org kmpg aku yg kini duk kat kl @ batch mate aku kat u gak-

5. An occupation: Health and Safety

6. A color: Hitam

7. Something you'll wear: Hugo Boss Jeans

8. A food: Hamburger

9. Something found in the bathroom: Hair Dryer

10. A place: Hawaii

11. A reason for being late: Heksiden leh..hehehe

12. Something you'd shout: "Hoorayyy"

13. A movie title: Hati Malaya..

14. Something you drink: Horlicks

15. A musical group: Hardcore

16. An animal: Helang terbang timggi

17. A street: Hang Tuah Street Malacca

18. A type of car: Hummer..(gila babas keter ni)

19. The title of a song: Hidup Ini Indah from dewa19

Quick..


just a quick entry..aku sihat n akak dh selamat smpi di US kul 9.00pm waktu malaysia hari sabtu..flight ambil masa almost 22 hours..anak buah aku x buat hal dlm kapal terbang sbb my sis ckp pramugari dia cun bangat..hehehe..cost untuk pergi je yg telah di disclosedkan kepada aku RM5x,xxx untuk 4 org for biz class...

semalam, xde gi mana just lepak2 kat umah ngna isteri aku..basuh keter n program mari tido..hehehe..k guys..take care..

Adios..

nota kaki: aku gembira ari ni n aku xtau naper aku gembira..hehehe..hope kegembiraan aku ni berkekalan..amin..

Thursday, February 26, 2009


sementar aku menunggu isteri aku balik dari seremban ni aku nk coret2 ckit kat blog aku ni hah..k lah aku pun xtau nk start camner lah tp aku rasa mcm x sedap n aku mmg x sukalah klu ad 'orang2' yg rasa diri dorang tu mcm bagus sgt2..aku pun xtau naper lah dorang treat diri dorang sendiri camtu?..kadang2 tu aku rasa mcm menyampah je tp nk buat camne kena terima gaklah sbb hanya dia seorang kawan aku..klu bkn kawan dh lama aku blah dah....

attitude..yes, term ni lah yg aku mcm sangsi ngan manusia camni..mana attitude ko wei? respect lah ckit org2 yg x seangkatan mcm ko...tau lah tu belajar tinggi tp cara nk respect org tu ZERO..nk org respect ko tp ko yg tunggang langgang kan situasi sekarang ni..apa cerita?..xde attitude langsung...mcm copy n paste je manusia camni...aku rasa manusia camni blh aku istilah kan mcm 'CULTURE SHOCK' yg amat sgt2..naper hal camni blh jadi ek?..gayat ke..jakun ke..atau sewel?..kelakar lah wei manusia mcm ni, be urself, jgn hipokrit...xkisah lah ko nk duduk mana pun tp ko kena tau dari mana asal ko beb..xkiralah asal ko dari kmpg ke, bandar ke atau mana2..yg penting bagilah RESPECT kat org lain...

jgnlah disebabkan kita punyai kelebihan kita memandang rendah kepada org lain beb..gunakan kelebihan tu kebaikan ko atau org sekeliling ko..jgn terlalu taksub dgn apa yg ada depan mata kita sekarang ni smpi lupa apa yg akan berlaku kelak nanti..perjalanan masih jauh beb..jgn tipu2 beb..aku x suka lu berlagak x tentu pasal n perasan ko tu bagus sgt!!!!!!...

saja je aku tulis karangan kat atas apa yg aku rasa ari ni lah k...ada kena mengena pada yg hidup je..yg dh xde tu urusan dia ngan Tuhan le k..

Adios..

p/s: Ya Tuhanku Kau jauhkanlah aku dari sifat2 yg tidak baik seperti Takbur, Riak dan Angkuh...sesungguhnya Engkaulah maha mengetahui tentang hamba2Mu ini..AMIN...

Wednesday, February 25, 2009


yup, dulu aku pernah diatas..tp lah ni aku jd org biasa yg lebih seronok dari dulu..aku blh pakai apa yg aku nak, aku nk ckp apa yg aku nk ckp n x hipokrit..tp byk yg aku belajar masa aku menjawat jawatan tersebut..jawatan apa ye?...maybe bebudak batch aku je yg tau kot...

aku teringat time ni lah aku mula lalai ngan study aku wei..sibuk sana sini, program sana sini, meeting sana sini, solve kan prob. student..tp nk buat camne tu semua dh jd tanggungjawab aku time tu..aku puas kerana sepanjang setahun aku n rakan2 sperjuangan aku bertugas, aku n rakan2 aku dgn kerjasama pihak Uitm membina laluan berbumbung dari blok akademik hingga ke blok pentadbiran dan tangga dari tasik ke fakuliti AD..thanks to all my Exco..

mmg byk cabaran aku lalui time ni..ngan org citer x baik blkg aku lah, ckp aku sombong lah...apa2 je lah tp aku buat x tau je sbb member blok aku byk bg support kat aku..thanks to:-

kolan
provos
payu
ijal
burut
porno
ustaz
hariz
fei mau
purdah
jawan
jumud
budak-budak ROTU
syah
etc..

ramai lagi klu nk list satu2..thanks again..sekarang ni semua dh kerja n dh berjaya..tahniah k..

k guys..take care..adios..

Tuesday, February 24, 2009

Dreadlock..


aku ingat, masa pas SPM aku nk buat rmbt aku camni hah a.k.a dreadlock..maklumlah masa tu tgh femes rmbt camni..ngan Koffin Kanser nya lah. ROB nya lah, Bob Marley nya lah, Korn Lah..mcm2 lah..masa tu rmbt aku dh agak pjg gak lah..aku ckp ngan mak aku, aku nk buat rmpt camni n mak aku ckp :

mak aku: ko buat rmbt camtu ko blh keluar dari umah ni..
aku plak: hehehehe...smart ke apa rmbr camtu mak..
mak aku: smart apa ke benda nya, mcm mop lantai je..
aku plak: ok apa, xyah le beli mop lagi..hehehe
mak aku: senyap je...

secara jujur aku ckp, masa aku involve ngan scene UG ni mmg lah aku rasa semua benda yg blh nmpk kan aku ni UG aku akan follow..tp bila dh besar ni aku rasa x pyh kot as long we know who we are..smpi lah ni aku still follow UG ni n isteri aku pun x marah..sbb dia tau aku nya passion ke ctu...thanks ye sayang...

p/s : nasib baik le aku masuk Uni. klu x mmg aku dh bela rmbt camni..hehehe...ampun ya Mak..

" Get-up Stand Up, Stand Up For Ur Rites"

Thanks..


aku nk ucapkan terima kasih kpd kengkawan aku baik dari para bloggers atau yg kat luar sana yg banyak bagi nasihat n kata2 semangat kat aku n isteri aku dlm cerita entry aku sebelum ni..byk email yg aku dpt, mcm2 tips kengkawan aku ni bagi..dari yg bujang smpi lah yg dh kawin..thanks again..aku hargai sgt2...

hari jumaat aku cuti sbb nk pg antar akak aku gi US..hantar kat KLIA je..flight kul 845 pagi..so aku kena gerak ke kl esok mlm n akan lepak kat umah akak aku kat serdang..maybe dlm kul 5 pg kitorang akan ke KLIA n solat subuh kat sana..ang aku dri treangganu smpi esok gak..confirm ada scene nangis2..hehehehe...

k guys. take care..Adios..

Sunday, February 22, 2009

22/02/2009

hye, apa kbr semua?..aku sihat je pada saat ni..semalam rumah aku buat kenduri ckit..kenduri arwah, doa selamat n kenduri akak aku yg akan ke US jumaat ni..lah ni, anak akak aku ada kat umah aku kat merlimau..kena jaga jap sbb mak ayah dia nk setel kan mcm2 hal kat kl b4 dia dorang gi sana..nasib baik anak2 dia baik2 belaka..x nangis lah sbb dorang ni dah biasa kena tggl kat tadika kot..tp ikhwan ada ckit teringat gak kat ibu dia..cian tgk dia mlm td..akak aku akn berlepas pukul 8.45 pg hari jumaat..

2 tahun lagi baru aku blh jumpa dorang ni..sedih gak, sbb kita tak tau apa yg akan berlaku dlm masa tu kan..abah aku lah yg paling sedih..ye lah, badan pun dah uzur..abah aku sll je ckp, 'abah ni x tau le ada ke lagi tidak bila akak aku balik thn 2011 nnt..sedih aku dgr...xpa bah, -husry ada n akan jaga abah sebaik2 mungkin-..AMIN..moga Tuhan berikan kekuatan & kesihatan yg baik kepada mak abah aku ini..AMIN...

semalam gak, mak abah aku buat short meeting ngan adik beradik aku yg balik..mak abah aku nk gi Umrah bulan puasa depan..so mak abah aku akan berpuasa n smbt hari raya kat sana..mak pesan kat aku jaga umah baik2, jaga bunga okid mak aku baik2 n be a gud husband..InsyaAllah mak..husry akan cuba utk semua tu...my abah plak pesan, jaga ayam2 abah2 baik2, jaga nadia baik2, selalu lah ke masjid, doa pd Allah n minta pertolongan dari Dia, jgn lupa solat, jgn gaduh2 ngan isteri (ale. gaduh2 manje je)..etc..sgt sedih bila mak abah aku ckp mcm tu..pastu dia ada ckp manalah tahu klu2 Allah nak ambil nyawa dia kat Mekah...rasa mcm nk nangis je...nasib baik abg aku x blk, klu dia balik lagi sadis rasanya...abg aku ni penangis orgnya...hehehe..

apa2 pun, aku doakan yg terbaik untuk mak abah aku n seluruh ahli keluarga aku...AMIN..

Adios...

p/s: Manusia Hanya Merancang tp Hanya Tuhan Yang Akan Menetukannya...

 

blogger templates | Make Money Online