Monday, September 29, 2008

salam,hari ni hari isnin..satu hari lagi yg amat memenatkan dgn cuaca yg panas sgt2..malam ahd lepas saya ngan my kakak buat kuih sampai pkl 3 pagi..buat kuih nestum ngan biskut kelapa..nasib baik jadi..kira berbaloi lah tahan mata smpi ke pagi..tp saya jd tukang bakar je..nk acuan2 ni sorilah ye..

mood hari ni ok semuanya...anak buah saya semua dah balik..mmg riuh umah ni hah..masa post ni ditulis anak buah saya tgh sibuk main internet kat tepi saya ni hah..wireless on..semua excited gile & xmengacau kejer kat dapur tu..

k geng..see u next time..

Adios...

Thursday, September 25, 2008


Apa khabar semua..mggu ni last bekerja pasni saya bercuti panjang...Alhamdulilalh puasa kali ni berjalan dgn lancar dan tanpa sebarang masalah walaupun panas yg teramat sgt kat melaka ni..

Hari Raya Syawal dijangkakan pada hari rabu depan, so di saya nak ambil peluang untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin kepada semua yg mengenali saya..Maafkan jika ada kesalahan, terlaser kata n halal kan makan minum saya..Mungkin ada prilaku saya yg saya sendiri tidak perasan yg kengkawan semua x senang hati k..kerana itu semua adalah diri saya sendiri yg sebenarnya...

So kengkawan..SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN..

p/s: teringat beraya masa kecik dulu..ketuk pintu umah org nak duit raya..klu dapat duit raya ckit kena black list umah tu..tp apa yg paling best tahun ni, saya beraya dgn isteri tersayang saya..Love u so much...

semalam saya ada menonton 360 & bersamamu di tv3 ada byk iktibar yg saya dapat dari duat slot rancangan berkenaan..360 menceritakan ttg keluarga atau pun insan yg telah kehilangan anggota keluarga mereka dan menceritakn kesedihan keluarga2 tersebut menempuh kehidupan mereka seperti biasa..Ada sebuah ibu tunggal yg kehilangan suaminya yg terlibat dalam satu kemalangan jalanraya..arwah suaminya seorang pemandu lori..kengakwan taulah kan gaji pemandu lori brp sgtkan tp penat dorang hanya Tuhan je yg tau..ibu tunggal ni terpaksa menyara 3 org anak mereka yg masih kecil..tersentuh hati bila wartawan menanyakan rindu Abah x?slh seorg anak mereka ckp rinda sgt2 tp abah dah xde..abah dah xraya dengan saya dah..Syukur, ada jiran ibu tunggal ini yg sgt prihatin utk membantu ibu tunggal ini...

Utk rancangan Bersamamu plak, diceritakan kepayahan dua beradik yg cacat saraf dari kecil lagi..Mokhtar dan othman masing2 berumur 58 dan 59 tahun.selama 30 tahun mereka tidak keluar rumah setelah org tua mereka meninggal dunia...mereka sebatang kara, tak punyai sesiapa dlm dunia ni selain jiran mereka yg tersgt baik hati iaitu makcik Ijah..Makcik ijah nilah yg menjaga dua beradik ini walhal hubungan mereka bukanlah saudara ttp atas tanggungjawab, makcik ijah sanggup menjaga kedua2 mereka ini..makcik ijah adalah seorg pengusaha kerepek secara kecil-kecilan..sampai sekarang saya masih ingat ayat yg diucapkan oleh makcik ijah "Dalam rezeki kita yg kte perolehi ada rezeki org lain sebenarnya"..Makcik ijah sgt mulia bagi saya..tersgt mulia walaupun makcik ijah bukanlah org yg senang juga..

Lagi satu apa yg saya lihat, raut wajah kedua adik beradik ni sentiasa tersenyum walaupun perit didalam hati siapa yg tahu..bukan mcm org yg senang dimuka bumi ni, bila sakit je mula menyalahkan takdir (bkn semualah)..Hajat mokhtar dan othman utk hari raya ini mudah, mereka ingin solat sunat aidilfitri...itulah perkara yg terkeluar dari mulut insan yg teramat kerdil dan lemah...

saya doakan mokhtar, othman dan makcik ijah sihat selalu dan dimurahkan rezeki...saya bersyukur kerana diberikan kesihatan yg baik..Amin....

Adios..

Wednesday, September 24, 2008


Malam td dapat news dari kl, classmate sekolah ampang telah kembali ke Rahmatuallah pada ptg semalam..Arwah Aimir Tajuddin koma selepas menjalani operation 2 hari lepas khabarnya selepas disyaki sakit paru-paru berair..

Arwah seorang yg ceria, sempoi, baik hati, suka tlg org n suka senyum..so sad xpat dtg ziarah Arwah di kl..dpt sms td Arwah selamat dikebumikan selepas zohor tadi sesudah solat jenazah di Masjid Ulu Klang...

Moga Rohnya Dicucuri Rahmat-Nya..Al-Fatihah..

Monday, September 22, 2008



hye, baru tgk iklan ni kat tv semalam..simple but ada pengajaran dalam iklan ni..so apa yg saya nmpk dalam iklan ni, kita sebagai anak jgnlah abaikan kedua ibubapa kita walau apa keadaan pun sbb kita dpt lihat kasih sayang ibu bapa kita terhadap kita tanpa mengira waktu dan tenaga mereka..mungkin kita perasan secara sedar atau tidak ttg pengorbanan kedua ibu bapa kita ni semasa membesarkan kita..semasa kita kecil, remaja sampailah berkahwin..jgn sesekali kita abaikan kasih sayang kita kepada mereka sebagai insan yg paling mulia di muka bumi ita ini..

kepada mak abah saya, terima kasih kerana pengorbanan yg mak abah lakukan kepada saya, kasih sayang mak abah, penat lelah mak abah, kesabaran mak abah, pendengar yg hebat dan sokongan yg hebat dari mak abah..saya doakan mak abah sihat selalu hendaknya dan dimurah rezeki lagi..Amin...

p/s: saya kenal mamat yg berlakon iklan ni..nama dia halim..level mate masa kat Uitm dulu..dah jadi pelakon ek..congrats..

hye, apa kbr semua..ahad llepas adalah hari yg memenatkan bagi saya & isteri saya sbb terpaksa keluar gi shopping raya..Keluar rumah lepas zohor dan berbuka di Seoul Garden Mahkota Parade as my promise to my wife..mmg kenyang gile makan kat sini & enjoy here..Makan sampai kenyang..hehehehe...

dah lah ahad lepas melaka mmg panas sesgt, mmg tak tahan mulanya tp nak buat camner kena tempuh gak bagi memuaskan hati masing2..before gi MP saya singgah dulu kat cavinzi semabok perdana nk survey sofa raya utk my mertua house..berkenan pada yg satu ni tp dah ada org booked so terpilih sofa yg lain yg cantik juga...comel n sweet...

pergi Mp terus shopping, no survey2 sbb before ni dah banyak kali survey so sampai MP terus cari size yg berkenan terus sambar..beli 4 shirts n 2 jeans..oklah tu..tahun depan cari lagi xpun cari kat bundle..hehehehe..my wife belum beli lagi sbb byk yg dia xberkenan..dia nk cari kat tmpt lain plak..its ok janji dia puas hati..sudah..

k guys..see u next episode..

Adios..


Friday, September 19, 2008

hye..wish all my friends, happy sweet weekend..for those who not buy anything for raya..my suggestion you better go this weekend..next weekend it more difficult for you for shopping..everything yg lawa2 dah abis org tibai..ahaks...

k guys..take cara n happy weekend..Amin..

Adios..

hye..khutbah jumaat hari ni pasal kehidupan kita sebagai insan yg beragama islam..semua info yg khatib bacakan saya rasa semua org tau..cth2nye..beramal kepada Allah, beriman kepadanya, bersyukur dan lain..maybe xde apa2 perkara yg menarik pada 12 hari terakhir ni perpuasa..Ingatkan khatib nk bacakan ttg malam Lailatul-Qadar tp xde maybe semua org dh tau kot..

melaka mggu ni mg panas sgt2.panas yg melampau kot..ni semua dugaan Tuhan kepada kita pd bulan Ramadhan yg mulia p yg bestnya ada gak mamat yg xpuasa wei..depan saya beli kuih kat makcik india kat Bukit Beruang..siot je..bukan main eksen lagi eh..konon pakai helmet org budget x tau lah ye..

last week, lg best parking keter kat depan
kedai mamak, kat corner kedai mamak tu ada mamat tgh tggu dpt nasi bungkus..hadus2..ni mesti bukan mamak ni, ni mesti hindu ni..byk je kedai kat malaysia ni mcm kedai mamak tp sebenarnya Hindu tulen yg punye..penah sekali lepak kedai mamak pj ngan kengkawan, b4 dia waiter tu mintak order kitaorg tanya dia mcm2 wei..suruh dia mengucap, tanya rukun iman ngan islam ada brp..berpeluh waiter mamak tu nk jawab...siap pggl talian hayat lagi suruh tlg dia..hehehehehe..sian..sian..



puasa kali ni xpenah berbuka kat luar ngan wife saya beb..sbb dia suka berbuka kat luar..lagi jimat kata dia..tp nk gak bwk dia mkn luar gak..insyaAllah mggu depan nk ajak dia makan kat Seoul Garden Mahkota Parade..best oo makan sini..BBQ & steamboat..mkn sampai kenyang..buffet..pernah mkn ngan member sampai nak muntah wei..mcm2 ada..ayam.kambing..sotong..udang..mcm2 lagilah..semua korang kena masak sendiri..tu yg best tu...tamak2...

ok..jumpa lain kali..

Adios..



Wednesday, September 17, 2008

hye..td keluar jap pergi parking lot sbb nk amik barang kat dalam kereta..so nak dijadikan citer ada sebuah kereta Vios new edition ngan ownernya dalam keter tersebut..punyalah kurang ajar mamat tu selamba je buang sampah dalam keter dia kat parking lot tu..makcik cleaner tgk je dari jauh..Rambut nak pacak2 tp perangai mcm anjing...aku kenal mamat tu..kire pangkat exec gak lah..kereta pun baru keluar MBQ33**...tp mamat tu punya perangai yg xde sivik tu yg aku buat hangin ngan org mcm ni..Kepala otak zero...naperlah org mcm ni educated plak tu mesti perangai mcm anjing?..xkesian ke tgk makcik-pakcik yg puasa2 ni kemas kan parking tu..mcm apa lah..

so kepada kengkawan sekalian..jgnle ikut perangai mamat ni..zero...

Adios..

Again, Manchester United didn't performed well against Villarreal even their winger Christiano Ronaldo make a come back after recovered from leg injury..Why Man U played like &*^&%% ha..tension2..If they still play like this, i think this team better say goodbye to their title before...Arghhhh...

Man United 0 Villarreal 0: Ferguson's faith tested by United's stuttering opening

More bad news for Uncle Sam's beleaguered financial system. The stock of the soccer team now effectively sponsored by the US government fell slightly after the Champions League holders failed to begin their defence with a win.

Manchester United, whose sponsors, AIG, are now 80 per cent owned by the US Federal Reserve bank following yesterday's $85bn (£47bn) bail-out, were held at home by an organised but under-strength Villarreal team. United hit the post late on, through Jonny Evans but only after Villarreal, who deserved their point, had done the same.

In other news Manchester United fans still love Cristiano Ronaldo. The "want-away star" was cheered to the rafters when he rose from the bench with a hour gone. It was immediately easy to see why Sir Alex Ferguson had insisted on keeping him, and why he and the faithful had put Ronaldo's summer dalliance with Real Madrid to the backs of their minds. He failed to turn the game last night, but with him on the pitch United looked far more threatening.

It was anticipated that Ronaldo would start on the bench for United. Less expected was the presence of Nemanja Vidic alongside him. The Serb appeared to be omitted to give Evans a match ahead of Sunday's game at Stamford Bridge for which Vidic is suspended. This underlined the high regard Ferguson has for Evans as John O'Shea, a more experienced central defender, was left on the bench. Ferguson was not committing himself though as Gary Neville also started, presumably with a view to considering playing the right-back at Chelsea and moving Wes Brown, among the subs last night, to centre-half at the weekend. With Dimitar Berbatov not fit to make his United Champions League debut Wayne Rooney and Carlos Tevez were paired in attack.

Villarreal's team was even more surprising. They only have the moderately taxing trip to Numancia to face at the weekend but nevertheless left Marcos Senna and Santi Carzorla on the bench. Robert Pires was fit to start, at the ground on which he won the title as an Arsenal player in 2002.

There were few empty seats when the match began and those present watched United endure a frustrating first-half. Villarreal were neat in possession but lacking in penetration. Their only shot of note in the half was from an impossibly tight angle by Pires shortly before the half-hour.

When Villarreal lost possession they defended the 18-yard line in numbers, focusing on blocking the route to goal rather than pressurising the man on the ball. This meant Diego Lopez was mostly tested from range, the goalkeeper spilling a drive from Nani, which was hacked to safety by his defence, and turning a 20-yard Tevez effort aside. Diego Lopez came and failed to reach Owen Hargreaves' seventh-minute corner and Rio Ferdinand, surprised as the ball fell to him unmarked and six yards out, failed to hit the target. It was shaping up to be one of those games when a lucky break is needed, but it was the visitors whom fortune favoured as, with the break looming, United were denied a penalty. Park Ji-Sung, breaking into the box, was tripped by Joan Capdevila. Referee Wolfgang Stark gave a goal-kick.

Villarreal, with Pires now playing in the hole, kept United comfortably at bay after the resumption which led, inevitably, to a man with a diamond earstud stripping off his tracksuit to the loudest cheer of the night. Before Ronaldo could enter the fray, however, Villarreal should have taken the lead. Pires and Santi Carzorla, who came on at the break, combined to release Angel Lopez on the right. With the side of his heel Guille Franco turned the right-back's low cross past Edwin van der Sar, and onto the inside of the far post.

Enter, to roars of acclaim, Ronaldo. As everyone knows, he would have preferred to have been playing BATE Borisov in the Santiago Bernabeu, but he applied himself to the United cause with gusto. The first stepover came after a minute on the pitch, the first shot after four

Ronaldo's arrival, woke up the somnolent crowd and energised the home team. United raised the tempo and, for the first time, Villarreal's defence creaked. With 19 minutes remaining Ronaldo released Rooney, he squared to Tevez who rolled the ball past Diego Lopez, only for Gonzalo Rodriguez to perform an athletic goalline clearance. Eleven minutes later Ronaldo, having gone close himself, delivered the cross from which Evans headed against the post of the far post. The ball bounced clear and, for the time in four years these teams had drawn nil-nil.

Manchester United (4-4-2): Van der Sar; Neville, Ferdinand, Evans, Evra; Park (Ronaldo, 61),Hargreaves (Anderson, 61), Fletcher, Nani; Rooney, Tevez (Giggs, 80). Substitutes not used: Foster (gk), Brown, Vidic, O'Shea.

Villarreal (4-4-1-1): Diego Lopez; Angel Lopez, Gonzalo Rodriguez, Diego Godin, Capdevila; Cani (Santi Carzorla, h-t), Edmilson, Eguren, Pires (Ibagaza, 66); Mati Fernandez; Guille Franco (Joseba Llorente, 76). Substitutes not used: Viera (gk), Javi Venta, Senna, Fabricio Fuentes.

Referee: W Stark (Germany).

Tuesday, September 16, 2008

hye..ptg semalam singgah kejap kat kedai komputer around bandar melaka..plan nk cari laptop baru sbb laptop skarang ni mcm slow sgt2...tetiba ternampak plak modem wireless kat kedai ni, plan dari dulu mmg nk guna wireless ni kat umah tp hasrat tu tertangguh at last semlm beli gak wireless ni satu set..smpi je umah semalam terus install wireless modem ni..Walla..kat reban ayam pun blh main beb..kat parking umah pun blh main beb..


Tujuan asal beli wireless ni sbb kesian tgk my wife tdo sorang2 kat bilik bila saya buat kerja kat bilik bacaan so saya pk better saya grab satu modem ni..untuk teman dia..boleh buat kerja kat buat bilik sendiri..no more sorang2...Lagi satu, raya tahun ni semua adik-beradik balik melaka so anak buah pun dah celik It...mlm td sms my abang & my akak bawa laptop masing2..xmau gaduh2 lagi...hehehehe..adil dan saksama...

So, my home sweet home right now dah ada Wifi....FREE OF CHARGE..

Jom Stereamyx....

Monday, September 15, 2008


Alhamdulillah syukur je hadrat Illahi kerana telah memberi peluang kepada penulis untuk menikmati ciptaan-Nya sekali lagi..Kali ini penulis ingin menulis 16 September iaitu hari penubuhan Malaysia pada tahun 1963..Mmg benar detik ini amat bersejarah bagi kita semua selain hari kemerdekaan kita yg disambung setiap 31 Ogos..Pada tarikh 16 September jugalah penyatuan dia antara Persekutuan Malaya, Sabah & Sarawak telah bergabung menjadi sebuah negara iaitu Malaysia..

Tetap pada waktu ini, 16 September adalah sebuah tarikh keramat bagi sesetengah pihak yg inginkan perubahan lanskap politik Malaysia secara khususnya..Mereka merasakan tindakan mereka untuk mengubah pimpinan kerajaan pada masa kini yg dilihatnya sebagai lemah dan menjadikan rakyatnya hidup kesempitan dan melarat..Golongan ini sanggup membuat apa sahaja sehinggakan sanggup mencemar amalan demokasi negara kita demi mencapai kepentingan kuasa dan hasrat tamak mereka..Mereka tidak sedar yang manusia hanya mampu merancang dan Allah yg akan menentukan..Dan pada hemat penulis apa yg dijanjikan oleh golongan ini lebih kepada tindakan populis utk mendapat sokongan rakyat walhal kaedah impilmentasinya blm di kenal pasti lagi..Saya bersetuju dengan janji yg diwar-warkan kepada rakyat itu, ttp adakah rakyat terutamanya penyokong Golongan tersebut sedar ttg apa kesilpan yang mereka akan lakukan pada masa hadapan?..Mereka hanya melihat pada jangka masa waktu pendek sahaja dan tidak melihat jangka masa panjang untuk anak cucu mereka...Mereka rasakan bebanan mereka bawa kini akan berterusan selamanya jika tidak mengubah kerajaan yg ada walhal diri sendiri yg tidak mahu majukan dahulu..Mereka ingin lepaskan diri mereka dulu..Rakyat akan datang mereka tidak pedulikan..Janji dapat apa yg dijanjikan itupun klu dapat..ermmm..

Kepada rakyat Malaysia, bersyukurlah dgn apa yg kita perolehi sekarang ini...Jika ingin lebih ganjaran berusaha lah lebih sedikit...Jgn harapkan janji org yg belum tentu menolong kita kelak..Fikirkan ttg anak cucu kita dan fikirkan bagaimana untuk keluar dari masalah kini..Jgn sibuk untuk menukar kerajaan ttp sikap kita masih lagi seperti dahulu..Penulis pun sedang cuba untuk menjadi yang terbaik pada agama, bangsa dan negara...InsyaAllah..

Adios...

Sunday, September 14, 2008

hye..apa kabar semua?..xde apa yg menarik berlaku last weekend..cuma yg paling sedih Man U kalah ngan Liverfool..tensen2..hari sabtu jalan2 ngan my wife gi mp & dataran pahlawan..my wife betul kan mata ke-2 dia, saya plak survey2 apa yg nak di beli n pakai raya ni..gi le kedai nike kat mahkota parade n dah terjatuh cinta ngan satu sneakers yg old skool gile design dia..sgt2 menarik..suka bangat kasut mcm ni..its look simple n superb..tp my wife ada bising lah sbb dah byk kasut..sepanjang hidup saya dekat 23 pasang kasut design mcm ni..semua jenis ada..jack puccel, nike, adidas, american all star,ponny tp yg paling byk nike ngan american all star...yang paling latest Clarks Classic...

tp kebanyakannya kasut ni ada yg dah rosak n dijual kat kengkawan..nk guna duit tu wei..hehehehe..tp mostly member yg nk beli..kira bundle product le...

hari ahad plak, operasi cuci kete..antar car wash je..xlarat le nk basuh sorang2 time camni..my wife plak buat kejer ofis dia..berbuka puasa makan roti jala ngan kari udang besar2..sgt sedap maaa..hehehhehehe..

ok jmpe lain episod k..salam

Adios..

Saturday, September 13, 2008


Salam, tension bangat malam ni coz my team Man U sudah kalah ngan Liverpool plak..Mmg x dinafikan lah Liverpool control game since dari awal lagu..Even Tevez score seawal minit ke 2 pun(Liverpool) dorang boleh recovered dorang punya game..Respect lah kat Liverpool..Well played by them..
Scorer Liverpool..Own goal by Brown (Man U), Babel (nice goal).. Kalau Man U main mcm ini mlm this season confirm habis beb..hancus..warghhhh....Bebatov kena serasi lagi ngan team mate Man U yg lain..nmpk dia lost le... takpe2..season awal lagi..jumpa lagi next game...

Adios..


Glory..Glory..Glory...

Thursday, September 11, 2008

hye, alhamdulillah semua hal yg berlaku pagi jumaat ni semuanya baik2 saja..xde yg melintang..syukur..task saya pun dah siap semuanya tggl nk present dpn big bos dulu..nasib baikm bos saya ok beb..ok sangat2..staff oriented..klu ada problem dia xmudah nk hentam org lain..dia akan pggl seat ngan dia discuss apa yg patut n cari solution prob tu sbb dia percaya kesilapan tu pun sllnya berlaku darinya gak..yelah klu dia xassign projek kat saper2 xde masalah so my boss pikir dia lah creator flow majlis kat ofis ni..salute & respect..

ok guys, jumpa lain waktu k..nk buat apa yg patut dulu..

aDIos...)

Wednesday, September 10, 2008





bagi penulis, jika benar ni lah design nya..sgt menarik & blh menarik rakyat Malaysia beli MPV ni..Nampak luas, external MPV ni mcm Wish pun ada..apa2 pun MPV ni maybe launch next year dan akan dipasarkan dalam bulan Mac atau April 2009...harga dia maybe lebih RM 70k...

"Sokonglah Produk Malaysia"

Dimitar Berbatov dah jadi Man U punya...hope mamat ni dapat perform dgn baik sgt2..dgn yuran perpindahan hampir RM 200 juta tu berbaloi untuk Man U terus GLORY..GLORY..GLORY...

hye..dapat jemputan dari kengkawan pm mms n plkn..dorang nak buat berbuka puasa 20hb ni kat shah alam..td Khairul baru msg penulis ajak sekali gi reunion ni hah..nk pg ke x ni..tapi yg jadi penghalangnya on 20hd tu ada kejer yg xpat dielakkan..nk adjust pun dah tak tau camner..pening2..nak sgt jumpa korang ni tp nk buat camner...buat kat shah alam..jauh plak tu..huhuhuhuhu..tensen2..

kepada kengkawan semua..sori coz xpat datang kot!!!...jumpa lain kali jele nmpknya..buatlah reunion yg lagi menarik k...selamat untuk semua..

Salam untuk semua, pagi ni sampai awal ckit opis sbb hantar isteri pg kejer dulu..Traffic light semua ijau ari ni tu yg berdezup laju pagi ni..

Alhamdulillah, hari ni kta dah berpuasa pada hari yg ke-11..mcm2 dugaan sepanjang berpuasa kali ni..tggl kena bersabar & buat tak tau je dgn apa yg penulis hadap..Hope ari ni adalah hari yg baik dari semalam hendaknya...Amin..

Adios...

ada berani???
apa le dorang ni..xde tempat lain ke nk solat???

apa benda yg tersangkut kat wiper tu????

sakit wei, janji dapat gold medal nnt...

Hari adalah hari yg memenatkan bagi penulis sepanjang bulan ramadhan ini..kena kehulu kehilir mencari info untuk pembentangan kerja dengan Talisman Malaysia Limited pada 22 September ni..Banyak info yg perlu di cari & digali..Al maklumlah dulu belajar buat kira2 tp sekarang totally change..kena byk baca jurnal, report, analysis & mcm2 lagi lah..

esok nk kena sambung buat apa yg patut..hope dalam mggu ni gak abis task ni..

wassalam...

Pertanyaan dan andaian sering dibuat – mereka menjual hak Melayu, mereka mengikis hak Melayu dan masa depan Melayu semakin gelap. Persoalan dan andaian ini buat – oleh UMNO kepada Pakatan Rakyat dan Pakatan Rakyat terhadap UMNO. Ini tidak lagi disertai oleh PAS dan pertubuhan Melayu yang menjadi entiti lahiriah wadah politik yang ada. Senario bantahan berbeza. Pakatan Rakyat mahu menyelamatkan Melayu dengan menghalang kepimpinan UMNO yang dikatakan korup mengaut keuntungan dari dasar-dasar yang dibuat oleh kerajaan dan UMNO hari ini mencabar kecurangan pentadbiran negeri di bawah Pakatan Rakyat yang dikatakan mengetepikan agenda Melayu dan melunaskan khususnya agenda DAP.

Tuduhan mengenai projek babi – pentadbiran Negeri Perak dan Pulau Pinang yang dihalakan kepada agenda Cina – tuduhan UMNO Putera - kegagalan DEB – keruntuhan pendidikan dan kerosakan moral sosial Melayu – kemiskinan – penggunaan Bahasa Inggeris untuk matematik dan Sains – kemasukan bangsa lain dalam UiTM – pembahagian kontrak yang tidak membantu Melayu – pembahagian kontrak yang disapu oleh kroni Melayu – Cina di belakang kontrak besar – rasuah – kuasa politik yang terlepas – kuasa ekonomi yang tidak berada pada Melayu – Wilayah Iskandar merugikan Melayu – Kampung Baru Kuala Lumpur, tidak kira apa tuduhan, tidak kira oleh siapa kepada siapa, tidak peduli dari parti mana ke parti mana tetapi ini hanya menampak satu perkara – masa gelap Melayu Tanah Melayu.

Ini menjadi amat ketara hari ini, dengan tuduhan berlawan dengan tuduhan, perlakuan berlawan dengan perlakuan sama ada untuk meraih undi Melayu mahu pun mahu meraih undi Cina dan kaum lain. Akhirnya Melayu masih tetap di situ dan kedudukan semakin terpecah dan terbelah.

Melayu jadi mangsa kerana Melayu tidak melihat pada Melayu tetapi melihat pada pakaian yang di pakai – sama ada Melayu UMNO, Melayu PAS dan Melayu PKR . Pakaian ini adalah konsentrasi perjuangan dan hakikat kaum Melayu itu sendiri tersungkur di sudut pembangunan dan kekayaan negara ini menjadi semakin satu realiti yang ada.

Langkah kita perlu tegas. Langkah kita perlu teguh. Melayu itu sendiri sepatutnya bangkit menentukan perjuangan dan bukan di sadur perjuangan dengan perjuangan politik – sama ada mempertahankan kuasa kepartian atau mencabar kuasa parti yang memerintah. Melayu dalam UMNO perlu bangun sekiranya tindakan tidak menjurus kepada perjuangan Melayu dan ini juga perlu berlaku pada parti lain seperti PKR dan PAS. Ini perlu dilakukan dan ini perlu kita pastikan dengan tepat.

Pertanyaan dan kefahaman kita mengenai apa yang sebenarnya Melayu mahu perlu ada. Adakah Melayu itu mahu dilihat sebagai pemegang kuasa politik sahaja atau mahu kedudukan kita meningkat terus dengan nilai dan keperibadian yang kukuh dan unggul melangkah kemodenan. Adakah kita mahu Melayu itu terus bersengketa dengan persengketaan itu hanya untuk mengoyak-goyak pakaian politik antara sesama tanpa mengira implikasi terhadap nasib kaum itu sendiri?

Adakah ini di namakan kemajuan untuk Melayu. Adakah serangan demi serangan dari Melayu kepada Melayu dapat meningkatkan pencapaian Melayu atau kita seharusnya mengetepikan soal perbalahan demi untuk Melayu. Satu yang penting adalah untuk Melayu bergabung untuk menentukan arah tuju tanpa jaket politik.

Langkah kita semakin pincang. Melayu semakin keliru – bila Melayu itu dipisahkan dengan pakaian politik mereka. Melayu terus menerus diserang – oleh Melayu yang mahu sesuatu dan oleh Melayu yang mempertahankan sesuatu – sedang hakikat tidak memperjuangkan Melayu. Maka masa depan Melayu terus gelap di Tanah Melayu.

rujukan : http://arahkita.blogspot.com

Komen:

Penulis rasakan ada benar yg dituliskan oleh saudara Anuar berkenaan dengan nasib oeg melayu kini. Kita sering lupa ttg hala tuju bangsa kita sendiri, ttp apa yg kita (melayu) lebih pentingkan ialah survival diri sendiri atau lebih pentingkan diri sendiri dari memikirkan kesan kepada bangsa kita yang bilangannya majoriti di Malaysia ttp minoriti didalam bidang..

Kita perlu tegas dalam semua bidang dan hal yg melibatkan bangsa kita sendiri.Bukan hanya melihat pemimpin kita yg semakin hari semakin tua untuk menguruskan semua hal untuk kesenangan anak cucu kita nnt.. Tidak kiralah apa pun latar belakang rakan-rakan sekalian, kita perlu sedar yg Melayu semakin hari semakin lupa itu Melayu..Keseronokan untuk diri tidak salah ttp survival bangsa kita sendiri perlu dititik beratkan selamanya..

' Takkan Melayu Hilang Didunia'

 

blogger templates | Make Money Online